Alaphilippe: "In de Alpen stelt mijn voorsprong bijna niets voor"

  Julian Alaphilippe werd bijna bedolven onder de microfoons van de pers.

  In Frankrijk wachten ze al sinds 1985 op een nieuwe Franse Tourwinnaar. De druk op de schouders van geletruidrager Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) wordt dus steeds groter, maar hij blijft rustig. "Ik moet realistisch blijven."

  Alaphilippe houdt de druk af op de tweede rustdag

  Julian Alaphilippe nestelde zich in Saint-Etienne weer op zijn gele troon en daar zit hij ook na de Pyreneeën nog. De vraag of hij zijn gele triomftocht kan rekken tot Parijs, klinkt steeds luider. Maar de Fransman moet wel de Alpen nog overleven om de eerste Franse Tourwinnaar te worden sinds Bernard Hinault in 1985.

   

  "Ik heb geen idee of het realistisch is om Parijs te halen in de gele trui", zei Alaphilippe op een druk bijgewoonde persconferentie. "Ik stel mezelf gewoon de vraag niet. Ik blijf voortdoen zoals de voorbije twee weken en zal alles geven om mijn leidersplaats te verdedigen."

   

  "Vorig jaar was de Tour al geweldig met de bolletjestrui en twee mooie overwinningen. Ik voelde toen al veel steun van het publiek, maar nu geeft de gele trui me nog een extra duwtje."

   

  "Hoe dichter ik bij Parijs kom, hoe meer het gevoel verandert. Maar er komen nog zware etappes, dus ik moet realistisch blijven. Op de Tourmalet heb ik mezelf verrast, maar gisteren was een loodzware etappe."

  Hoe dichter ik bij Parijs kom, hoe meer het gevoel verandert.

  Julian Alaphilippe

  "Mijn voorsprong is veel en tegelijk niets"

  Het werd bij de Grand Départ al voorspeld, maar de spanning is tijdens de tweede rustdag te snijden: maar liefst vijf renners hijgen in de nek van Alaphilippe en maken nog kans om het geel af te snoepen.

   

  "Ik heb een mooie voorsprong: 1'30" voorsprong is beter dan 1'30" achterstand", grapte de Fransman. "Maar in de Alpen is zo'n voorsprong veel en tegelijk niets. Op een verschrikkelijke beklimming richting Val Thorens stelt zo'n voorsprong bijna niets voor."

   

  "De gevaarlijkste tegenstander? Daar denk ik niet veel over na. Team Ineos heeft twee speerpunten, Kruijswijk is heel sterk met zijn ploegmaats en Pinot verkeert in een uitzonderlijke vorm."

  Lefevere: "Klassementsploeg? Onmogelijk in één jaar tijd"

  Mocht het dit jaar niet lukken voor Alaphilippe, zou hij dan volgend jaar alles op eindwinst in de Tour zetten? "Daar ben ik nog niet mee bezig", hield Alaphilippe de boot af. Ook ploegbaas Patrick Lefevere heeft zijn twijfels: "Het is niet mogelijk om je ploeg in één jaar volledig te veranderen. Voor het algemene klassement heb je sterke helpers nodig in de bergen. Het is te laat om dat te veranderen."

   

  "We wisten op voorhand dat we geen team hadden om de Tour te winnen", besloot Alaphilippe. "Ik ben enkel naar hier gekomen om mijn stempel te drukken op de Tour. Ik heb nu twee ritten gewonnen en rijd al meer dan tien dagen in het geel."

  Bekijk hier de persconferentie van Julian Alaphilippe:

  Alaphilippe nam op het einde nog een selfie met de talrijk aanwezige pers

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal