• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lefevere: "We verwachten dat Alaphilippe nog een klop zal krijgen"

  Lefevere legt de druk bij Thomas en Kruijswijk.

  De Ronde van Frankrijk winnen, die parel ontbreekt nog aan de kroon van Patrick Lefevere. Met Julian Alaphilippe zou het zondag zomaar kunnen lukken in Parijs, maar de manager van Deceuninck-Quick Step hield de boot af in Vive le Vélo. "Ik voel 0,0 druk in heel de ploeg."

  "Alaphilippe heeft een foutje gemaakt"

  "Van mij mag Patrick perfect overnemen na 30 jaar: Belgische ploegleider, Belgische ploeg." José De Cauwer, die in 1989 als ploegleider van Greg LeMond de Tour won,  gunde Lefevere in Vive le Vélo graag hetzelfde met Julian Alaphilippe.

   

  Maar Lefevere rekent zich nog niet rijk dat Alaphilippe zondag op het hoogste schavotje staat in Parijs. "We verwachten dat hij nog een klop van de hamer zal krijgen. Ik zeg al 2 weken hetzelfde: we bekijken het dag per dag."

   

  Van enige nervositeit is er volgens Lefevere geen sprake bij Deceuninck-Quick Step. "Ik voel 0,0 druk bij ons. Ik had het veel erger verwacht. Dat iedereen zenuwachtig ging zijn, maar ik heb ze allemaal nog nooit zo kalm gezien."

   

  In de laatste Pyreneeënrit vertoonde het pantser van Alaphilippe de eerste barstjes. "Hij heeft daar een foutje gemaakt. Hij moest gewoon bij Thomas of Kruijswijk gebleven zijn. Dan stond hij nu 2 minuten voor in plaats van 1'30". Gisteravond zei hij het zelf ook: "Ik heb een fout gemaakt"."

   

  Lefevere legt de druk graag bij Thomas en Kruijswijk. "Zij moeten winnen, Alaphilippe niet. Dat moeten wij maximaal uitspelen. Zij kunnen hun benen niet stilhouden, wij wel."

  "Iedereen wil bij ons komen, zelfs Engelse renners"

  Deceuninck-Quick Step rijgt de successen aaneen en Lefevere wordt daarin als spilfiguur gezien. In z'n eigen team klinkt niks dan lof voor de leiderskwaliteiten van de manager.
   

  "Ik sta open voor iedereen en ik voel wanneer ik er moet zijn", zegt Lefevere. "Wij Vlamingen kennen ook de kunst van het ontmijnen. Een conflict ontmijnen voor het geboren is, daar ben ik wel goed in."

   

  "Ze hebben allemaal gelachen met The Wolfpack, wat eigenlijk begonnen was als een grap. Maar als je dan ziet hoe ze zich daaraan optrekken en het een eigen leven gaat leiden. Wij zijn geen vragende partij meer, iedereen wil bij ons komen. Zelfs Engelse renners willen bij ons komen en niet bij Ineos."

   

  "The Wolfpack wekt op een bepaald moment zelfs jaloezie op. Als de blauwe garde naar voren komt, weet iedereen dat er iets gaat gebeuren. Dat moeten we op alle vlakken uitspelen."

  Mooi om te zien: Lefevere steekt de geletruidrager in de lucht

  Alaphilippe is bijzonder populair bij de supporters en ook in z'n eigen ploeg erg geliefd. Waarom is niet moeilijk te begrijpen. In een filmpje van Jo Planckaert zien we hoe Alaphilippe iedereen van de ploeg bedankt na z'n tijdritwinst in Pau. Lefevere kreeg als laatste een omhelzing.

   

  "Hij heeft charisma en is vriendelijk voor iedereen", zegt Lefevere. "Hij heeft ook bevestiging nodig. Iedere keer als hij wint, zoals in de tijdrit, vraagt hij: "Patrick, ben je fier op mij?""