• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bijna 4 seconden sneller dan Deburghgraeve. Hoe is dat mogelijk?

  Adam Peaty.

  Adam Peaty.

  Adam Peaty gaat de geschiedenis in als eerste zwemmer die de magische muur van 57 seconden doorbrak op de 100m schoolslag. Met 56"88 verbeterde de wereldkampioen zijn vorige record met 22 honderdsten. Maar wat vooral opvalt, is de gigantische sprong die het wereldrecord in een periode van 23 jaar gemaakt heeft. Van de 1'00"60 van Fred Deburghgraeve in 1996 in Atlanta tot de tijd die nu op de tabellen staat. Gewezen topzwemster Brigitte Becue verklaart hoe dat komt.

  "Iedereen zou je zot verklaard hebben"

  Brigitte Becue is niet echt verrast als we peilen naar haar reactie op het wereldrecord van Peaty: "Ik vind het niet echt onverwacht, maar het blijft een fenomenale tijd. Hij is de eerste en enige die onder 58 seconden gezwommen heeft en dan nog eens onder de 57 seconden duiken is echt heel indrukwekkend."

   

  "Wat Fred Deburghgraeve deed in 1996 in Atlanta, was al geweldig, maar mocht je toen gezegd hebben dat dit record mogelijk was, dan zou iedereen je zot verklaard hebben. Maar er zijn wel een aantal factoren die bijdragen tot de betere tijden."

  Fred Deburghgraeve in 1996 en Adam Peaty in 2019.

  Fred Deburghgraeve in 1996 en Adam Peaty in 2019.

  Over zwembroeken en startblokken

  Becue ziet enkele technische vernieuwingen die kunnen bijdragen tot de snellere tijden. "Fred zwom nog in het gewone slipje, nu heeft iedereen de zwembroek tot boven de knie waar veel compressie en steun inzit."

   

  "Hierdoor is de core-strength wat groter en liggen de benen wat hoger in het water.  Dat zie je ook duidelijk, iedereen heeft nu zo een broek aan."

   

  Ook de startblokken zijn veranderd. "Hoewel Fred een ongelooflijk goede start had, heb je nu toch de mogelijkheid om zoals in de atletiek beter af te duwen. Dat is zeker bij de mannen nog een wezenlijk verschil, meer nog dan bij de vrouwen."

  "Het is een beetje zoals David en Goliath"

  Over de verschillen in techniek en de winstmarge die daarin te vinden is, is Becue eerder  neutraal. "Ja, de techniek van Fred was ook extreem goed, hoor, maar misschien is die van Peaty ietsje beter."

   

  Maar het krachtverschil is wel een ander paar mouwen. "Hoewel Fred ook een krachtige zwemmer was, is het verschil met Peaty toch heel duidelijk. Het is een beetje zoals David en Goliath, als je ze nu naast elkaar zou zetten."

   

  "Terwijl Fred in zijn periode ook indrukwekkend was, heel scherp en gespierd, is Adam Peaty precies twee keer zo breed. Wij vonden, en vinden nog altijd, Fred een fenomeen. Maar dit is toch van een andere orde. Dat is zo een zwemmer die je maar af en toe eens tegenkomt."

  Evolutie in de trainingsmethodes

  Waar volgens Becue het grootste verschil en dus ook de grootste winstmarge ligt, is in de trainingsmethodes die de laatste 20 jaar enorm geëvolueerd zijn.

   

  "Die trainingsmethodes zijn de laatste twintig jaar toch wel opmerkelijk verbeterd. Ik denk niet dat er meer getraind wordt dan in Freds tijd, maar er wordt efficiënter gewerkt." (Fred zwom bijvoorbeeld enkel in een 25m-zwembad)

   

  "Alles is ook geprofessionaliseerd op gebied van begeleiding, accommodatie, voeding, recuperatie en alles wat de zwemmer nodig heeft. Dit alles in combinatie met uitzonderlijk talent, want hij zwemt per slot van rekening anderhalve seconde sneller dan de tweede, zorgt voor dit fenomenale wereldrecord."

   

  Gigantische investeringen in het zwemmen

  Rastalent en maniakale training zijn uiteraard de basis waarop dit wereldrecord gestoeld is, maar zonder de nodige financiële omkadering is het vaak ter plaatse (water)trappelen. Een blik op de financieringscijfers van UK sports doet ons duizelen.

   

  In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio investeert UK sports dankzij The National Lottery jaarlijks maar liefst 25 miljoen euro in het zwemmen.  Dat is 1 miljoen meer dan het totale jaarlijkse Vlaamse sportbudget samen.

   

  Het totale sportbudget van UK Sports in aanloop naar de Olympische Spelen bedraagt maar liefst 300 miljoen euro.

  Evolutie van het wereldrecord in vogelvlucht

  • 1996: Fred Deburghgraeve zwemt op de Olympische Spelen in Atlanta naar een tijd van 1'00"60.
  • 2001: De Rus Roman Sloednov is de eerste man die de (toen) magische grens van de minuut doorbreekt in 59"97.
  • 2008: Op de Olympische Spelen van Peking zwemt de Japanner Kosuke Kitajima 58"91, voor het eerst onder de 59 seconden.
  • 2015: Adam Peaty zorgt voor een eerste primeur door 57"92 te zwemmen, voor het eerst onder de 58 seconden.
  • 2019: Amper 4 jaar na zijn eerste mijlpaal verbaast Peaty de wereld opnieuw door onder de 57 seconden te duiken: 56"88.