Bardet: "We moeten deze mislukking grondig analyseren"

  Ook Bardet zelf begrijpt niet waarom zijn Tour een complete mislukking is.

  Terwijl Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe het mooie weer maken voor de Fransen in deze Tour, blijft Romain Bardet ver onder de verwachtingen. "Ik heb deze klap niet zien aankomen, maar mijn aanpak zal veranderen", kijkt Bardet al vooruit.

  "Niet normaal dat ik zo zwak presteer"

  De 106e editie van de Tour leek op het lijf van Romain Bardet geschreven met veel hoogtemeters en weinig tijdritkilometers. Maar de Franse Tourhoop zakte door het ijs en staat na 2 weken pas 19e op bijna een halfuur van Alaphilippe.

   

  Toch toont Bardet zich strijdbaar op de rustdag. "Ik heb besloten om niet langer toeschouwer te blijven. Ik heb nog een week om iets te laten zien", zegt hij in Le Parisien. "Daarna heb ik 6 maanden om mezelf in vraag te stellen. Er zijn heel veel vragen. Waarom reageren mijn benen niet goed? Het is een smaakloze Tour voor mij en ik kan me niet opladen om te strijden voor de 13e of 14e plaats."

  "Ik heb deze klap niet zien aankomen, maar ik zal er sterker uitkomen. Deze sport is nu eenmaal ontzettend hard. Kijk maar naar wat er gebeurt met Nibali, één van de grootste kampioenen van deze tijd. Ik moet accepteren dat het niet loopt zoals voorzien. Ik heb geen grootse plannen meer, want al mijn verwachtingen zijn in het water gevallen."

  De vraag is waarom Bardet ondanks een goede voorbereiding zo onder zijn niveau blijft. Na de Tour gaat de Fransman op zoek naar antwoorden. "Ik ga me medisch laten onderzoeken want het is niet normaal dat ik zo zwak presteer na al het werk dat ik gedaan heb. Ik wil mijn kop niet in het zand steken. Dit is een grote mislukking en we moeten dit grondig analyseren."

  "Ik was bang dat ze me zouden uitfluiten"

  Andere lucht opsnuiven bij een nieuw team is volgens Bardet niet aan de orde. "Wat ik onthoud is de immense steun van mijn ploegmaats, die me gisteren na de rit allemaal spontaan opwachtten. Ik kreeg er de tranen van in m'n ogen. Dat moment heeft me enigszins overeind gehouden. Maar mijn aanpak zal wel veranderen. Van februari tot oktober doe ik al jaren exact hetzelfde."

   

  Of die nieuwe aanpak ervoor zorgt dat hij volgend jaar past voor de Tour wil Bardet nog niet zeggen. "Het is te vroeg om daar een uitspraak over te doen. We zullen daar samen met de ploegleiding en de sponsor over beslissen. Mijn voorbereiding was te rationeel en zo zit het wielrennen niet in elkaar. Ik moet uit mijn comfortzone komen. Ik zit te veel in mijn dagelijkse stramien."

   

  Krijgen we deze Tour nog iets te zien van Bardet? "Ik kan niks beloven aan mijn supporters. Maar ik heb onderweg ontzettend veel liefde gevoeld. Ik was bang dat ze me zouden uitfluiten. Mensen die roepen dat ze van me houden heeft me echt goed gedaan en me ook geholpen."

   

  Over de vraag wie zondag de Tour wint, hoeft Bardet niet lang na te denken. "Pinot. Het is mooi om te zien dat al het werk bij Groupama-FDJ nu z'n vruchten afwerpt. Ze hebben in stilte hard gewerkt en worden daar nu voor beloond. Het zou logisch zijn dat Pinot wint. Het is in elk geval een fantastische Tour en er zullen zeker nog wendingen komen in de Alpen."

  Bardet kan nog steeds op de steun van z'n ploegmaats rekenen.

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal