Ulissi lost landgenoot Formolo op olympisch testevent in Tokio, Vliegen 5e

  Greg Van Avermaet zal in Tokio zijn olympische titel verdedigen.

  De Italiaan Diego Ulissi heeft het testevent van de olympische wegrit in Tokio gewonnen. Op een parcours van 179 km liet hij zijn landgenoot Davide Formolo achter. Drie Belgen eindigden in de top tien: Loïc Vliegen was de beste als 5e. 

  In de schaduw van de Tour de France was het deelnemersveld voor de olympische wegrit onthoofd. Italië stuurde wel een sterke delegatie. Diego Ulissi rook zijn kans en finishte solo in Tokio. De Italiaan van World Tour-team UAE Emirates had 17 seconden voorsprong op zijn landgenoot Davide Formolo (BORA-hansgrohe). De Fransman Nans Peters vervolledigde het podium. Loïc Vliegen bolde als vijfde over de meet. 

   

  Bondscoach Rik Verbrugghe selecteerde naast Vliegen nog vier andere jonge Belgen: Lawrence Naesen (Lotto-Soudal), Steff Cras (Katjoesja-Alpecin), Dimitri Peyskens (Wallonie-Bruxelles) en Kobe Goossens (Lotto-Soudal U23). Naesen en Goosens haalden de finish niet. Peyskens werd 7e en Cras 9e. Naast de Belgen namen nog negen andere landenteams deel, aangevuld met enkele continentale ploegen. 

   

  De testrit was 179 kilometer lang, over 3.700 hoogtemeters. De renners trotseerden de meeste bergen die ook opgenomen zijn in de eigenlijke wegrit: Doshi Road, Kagosaka Pass (2x) en Mikuni Pass. Alleen de beslissende Mount Fuji werd, in tegenstelling tot 2020, niet beklommen. 

   

  Man in vorm Ulissi won vorige maand de lastige Ronde van Slovenië en de GP Lugano. Afwachten of hij volgend jaar de eigenlijke olympische wegrit even goed afhaspelt. Met een afstand van 234 kilometer en 4.865 hoogtemeters is de race dan een stuk zwaarder. Greg Van Avermaet verdedigt in Tokio zijn olympische titel. 

  Uitslag

  1. Diego Ulissi (Ita), 179 km in 4u50'53"

  2. Davide Formolo (Ita) op 17"

  3. Nans Peters (Fra) - 1'52"

  4. Matthew Holmes (GBr) - 2'29"

  5. Loïc Vliegen - z.t.
  6. Fabien Doubey (Fra)
  7. Dimitri Peyskens
  8. Fausto Masnada (Ita)
  9. Steff Cras
  10. James Shaw (GBr)


  Lawrence Naesen en Kobe Goossens finishten niet.