"Alaphilippe is indrukwekkend en lijkt er bijna mee te spelen"

  Julian Alaphilippe glundert in zijn gele trui.

  Julian Alaphilippe glundert in zijn gele trui.

  Kan Julian Alaphilippe de Ronde van Frankrijk winnen? Dat is de vraag die wielerfans bezighoudt na twee weken Tour. "We denken er voorlopig niet aan om de Tour te winnen", houdt Patrick Lefevere de druk af, maar in het peloton klinkt de naam van Alaphilippe steeds luider als kandidaat-winnaar.

  Deceuninck-Quick Step-manager Patrick Lefevere heeft door de jaren heen al een erelijst opgebouwd om u tegen te zeggen, maar de Tour won hij nog nooit. "Als ik sterf, zal er niet op mijn graf staan dat ik de Tour nooit gewonnen heb", zegt Lefevere laconiek. "Maar als we hem winnen, zal ik de eerste zijn om een groot feest te geven."

   

  "We zijn niet naar hier gekomen om de Tour te winnen. We blijven realistisch en bekijken het dag per dag. Ik heb nog niet gedroomd van de Tour-zege."

   

  Lefevere ziet wel hoe de gele trui Alaphilippe een boost geeft. "Na de tijdrit had hij 's nachts maar 3u geslapen. Zaterdag heeft het tierende volk hem opgepept en dat doet hij zelf ook. De vraag is: hoe lang kun je dat blijven doen? Hij is een hyperkinetisch ventje met een Duracell-batterijen erin, maar die kunnen ook platvallen."

   

  "Elke dag dat we langer het geel kunnen houden, is bonus. We hopen met geel in Nîmes te geraken en dan begint de Tour. Als Julian kraakt, zal het niet met seconden zijn, maar met minuten."

  Pauwels: "Alaphilippe lijkt er bijna mee te spelen"

  Terwijl Patrick Lefevere de boot probeert af te houden, raken steeds meer renners wel overtuigd van de winstkansen van Julian Alaphilippe. "Hij geeft een enorm goeie indruk en lijkt er bijna mee te spelen", ziet Serge Pauwels.

   

  "Op La Planche des Belles Filles zei iedereen dat het maar 20 minuten was. Maar de tijdrit was 35 km en die won hij ook. Op de Tourmalet was hij ook een van de besten. Misschien is hij wel de sterkste van allemaal."

   

  In de Alpen wordt het ook nog wel zwaar. "Zeker die combinatie van vrijdag en zaterdag. Ik verwacht dat de echte diesels zoals Kruijswijk en Buchmann daar wel heel goed tot hun recht zullen komen. Van Buchmann zeg ik al van voor de start dat hij op het podium zal staan en dat zie ik zeker gebeuren."

  Van Avermaet: "Van mij mag Alaphilippe de Tour winnen"

  Ook Greg Van Avermaet is onder de indruk van Julian Alaphilippe. "Hij is heel sterk aan het rijden. Die gele trui geeft altijd een beetje vleugels, dat heb ik zelf ook meegemaakt. En dan nog al die Fransen erachter. Dat inspireert altijd om iets meer te doen."

   

  "Zijn tijdrit was heel sterk en op de Tourmalet was hij ook heel indrukwekkend, maar de Tour duurt 3 weken", houdt Van Avermaet wel een slag om de arm. "Voor de 3e week heb ik toch nog altijd wat vraagtekens. We zullen zien hoe hij daarin presteert. Van mij mag hij de Tour winnen, maar ik hou toch ook rekening met een inzinking."

  De Plus: "Chouchou van de Fransen, maar ook van peloton"

  Laurens De Plus reed gisteren een dijk van een etappe in dienst van kopman Steven Kruijswijk. De renner van Jumbo-Visma kent Julian Alaphilippe nog van bij Quick-Step. "Hij heeft superveel klasse en is de beste coureur van het moment. Maar een klassement rijden is toch nog iets anders", weet De Plus.

   

  "Ik weet een beetje hoe hij in elkaar zit. Ik denk dat hij momenteel een vat vol emoties is. Er komt zoveel op hem af. Hij is echt een supergoeie kerel en de mensen kijken voor hem naar de koers. Hij zorgt voor iets extra's."

   

  "Julian is een spring-in-'t-veld. Dat maakt hem ook zo goed en zo speciaal als renner. En het is ook waarom iedereen van hem houdt. Hij is de chouchou van de Fransen, maar ook van het peloton. Ik denk dat er niemand in het peloton is die hem niet graag heeft. Het is hem zeker gegund, maar Steven (Kruijswijk) ook."

  "Klassmentsrenners worden nu toch wel wat bang"

  • Tiesj Benoot: "Ik denk dat de klassmentsrenners nu toch wel wat bang geworden zijn voor Alaphilippe. Momenteel is hij de topfavoriet om de Tour te winnen. Het is bijzonder dat hij gisteren zo makkelijk stand hield. Team Ineos oogt wat zwakker, maar misschien is dat niet slecht voor het wielrennen. In de Alpen kan wel nog veel gebeuren. Dat wordt een pak zwaarder dan de Pyreneeën."

  • Thomas De Gendt: "Ik had verwacht dat Alaphilippe tijd zou toegeven, maar uiteindelijk heeft hij nog tijd gepakt. Ik denk dat hij het kan volhouden, al volgt er nog een lastige week. Eén slechte dag is genoeg om alles kwijt te spelen. Pinot zie ik meer als bondgenoot van Alaphilippe dan als tegenstander. Thomas en Bernal staan al redelijk ver en het is geen twee weken koers meer. Ze moeten durven te koersen en misschien iets zots doen."

  • Dirk Demol: "Tot gisterenmorgen was Geraint Thomas mijn favoriet, maar Julian Alaphilippe rijdt ongelooflijk. Indrukwekkend. Als hij vandaag ook doorkomt, zal het geloof blijven groeien. Als gele trui kun je boven jezelf uitstijgen."

  Benoot: "Alaphilippe is nu topfavoriet"

  De Gendt: "Eén slechte dag is genoeg om alles kwijt te spelen"

  Demol: "Twijfels over sterkte van Ineos"

  Meurisse: "Alaphilippe is kandidaat-winnaar"

  Simon Yates: "Na 6e rit zei ik al dat Alaphilippe Tour kan winnen"