• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Alaphilippe staat in het geel, maar dat zegt nu niet alles meer"

  Steven Kruijswijk gaat als 3e de rustdag in.

  Steven Kruijswijk gaat als 3e de rustdag in.

  Steven Kruijswijk gaat de tweede rustdag in met 1'47" achterstand op leider Julian Alaphilippe. Frans Maassen, ploegleider bij Jumbo-Visma, is tevreden. "Het wordt een heel spannende slotweek", klinkt het.

  Steven Kruijswijk en Geraint Thomas konden zondag een half minuutje afpitsen van hun achterstand op Julian Alaphilippe. "Het ging hard vandaag", zegt de Nederlander na de 15e etappe. "Op het laatste heb ik me vastgebeten in het wiel van Thomas. Met Pinot kon ik niet mee, daar was geen houden aan. Daarna hebben we wel Alaphilippe nog opgeraapt."

   

  "Op zo'n klim is het man tegen man en ik was niet slecht. We hebben met de ploeg de koers hard gemaakt omdat dat beter is, al hebben de anderen daar ook van geprofiteerd. Nu is het tijd om te rusten."

   

  Ploegleider Frans Maassen: "Het lag allemaal heel dicht bij elkaar. We hadden gehoopt om misschien nog iets beter te doen, maar uiteindelijk doen we een goeie zaak. Steven had een goeie dag en de rest ook. Pinot maakte de beste indruk."

   

  "In de Alpen wordt het man tegen man. Op dit moment kun je echt niet zeggen wie de Tour gaat winnen. Er zijn dit jaar steeds wisselende situaties. De koers is meer open dan de voorbije jaren. Het wordt heel spannend."

   

  "Alaphilippe? Je zag vandaag dat hij ook aan zijn limiet zat. Hij staat in het geel, maar dat zegt op dit moment niet meer alles. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen vandaag en dat zullen we na de rustdag ook weer doen, want dan willen we graag sprinten."

  Kruiswijk: "Aan Pinot was geen houden aan"

  Bernal: "Geprobeerd om Pinot te volgen"

  Egan Bernal finishte voor de tweede dag op rij voor ploegmaat Geraint Thomas. In de stand staat de Brit wel nog altijd voor de Colombiaanse klimgeit. "Ik heb veel respect voor Geraint. Vorig jaar won hij de Tour. Als ik op een bepaald moment moet wachten op hem, zal ik dat zeker doen. Vandaag zei hij dat ik mijn eigen koers moest rijden", vertelt Bernal.

   

  "Ik heb geprobeerd om Pinot te volgen. Of hij ook in de Alpen de beste klimmer zal zijn, weet ik niet. Er staan intussen al veel kilometers op onze teller en de hoogte kan ook een rol spelen. Kan ik de Tour winnen? Daar denk ik op dit moment niet aan. Ik doe gewoon mijn best en probeer het team te helpen. We bekijken het dag per dag."

   

  Ploegmaat Dylan van Baarle: "Egan en Geraint staan binnen de ploeg nog altijd op dezelfde hoogte. We staan er goed voor. Pinot? Hij was net als gisteren supersterk. Eigenlijk ook al op La Planche des Belles Filles. We mogen hem zeker niet onderschatten."

  Thomas: "Het wordt nu vooral een mentaal spel"

  Geraint Thomas moest passen toen Pinot aan de boom schudde en finishte uiteindelijk op 1'22" van ritwinnaar Yates. Ruim een halve minuut later ook dan z'n ploegmaat Bernal. "Ik voelde me beter dan gisteren, dat is zeker', zegt Thomas. "Net als gisteren moest ik wel voor mijn eigen tempo kiezen toen het losbarstte. Ik heb toen veel steun gehad aan Wout (Poels, red.)."

   

  "Daarna zat ik samen met Alaphilippe en ik wou natuurlijk geen kopwerk doen met hem in mijn wiel. Dus hebben we hem wat laten rijden en op 2 kilometer van de finish heb ik dan versneld. Tactisch zaten we wat vast, maar het is positief dat mijn benen vandaag een beetje beter aanvoelden. Al bij al was het een redelijk goede dag."

   

  De Tour gaat z’n laatste week in en de strijd voor de eindzege ligt nog wagenwijd open. “Er zijn dit jaar nog zoveel kanshebbers. Het wordt nu vooral een mentaal spel. Iedereen zal de vermoeidheid beginnen te voelen, maar je moet daar doorheen proberen te bijten."

   

  "Ik kan natuurlijk buigen op mijn ervaringen van vorig jaar. Hopelijk zal dat helpen. Toen zag ik op bepaalde momenten ook af. De rustdag zal voor iedereen welkom zijn.”

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal