De Cauwer in Vive le Vélo: "Pinot wordt nu misschien wel de gevaarlijkste man"

  De Cauwer denkt niet dat Alaphilippe in Parijs op het hoogste schavotje zal staan.

  Met nog 1 week te gaan in deze Tour maakt Sporza-commentator José De Cauwer de balans op. Gisteravond liet hij in Vive le Vélo z'n licht schijnen over Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot en Ineos. "Ik vraag me af of Ineos met Froome erbij opeens zoveel sterker zou geweest zijn."

  "Twijfel of 1 rustdag genoeg is voor Alaphilippe"

  In de laatste Pyreneeënrit kwamen dan toch de eerste barsten in het pantser van Julian Alaphilippe. "De rustdag komt net op tijd, maar ik betwijfel of 1 rustdag genoeg zal zijn", zegt José De Cauwer. "We zaten al een tijdje te wachten op een dipje van Alaphilippe."


  "Hij heeft dit nog nooit 3 weken lang gedaan. Hij was daarvoor ook niet naar hier gekomen. Als je kijkt naar zijn voorbereiding met alle klassiekers, dan is het heel straf wat hij nu doet. Misschien heeft hij een fout gemaakt door te proberen mee te gaan met Pinot. Maar we kennen het temperament van Alaphilippe. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat hij feller zou breken."

   

  Ook al wist Alaphilippe de schade te beperken, de concurrentie weet nu wel dat hij kwetsbaar is. "Zeker met die 3 Alpenetappes met heel veel hoogtemeters die er nog zitten aan te komen. Tot boven 2700 meter, etappes van 200 kilometer. Het wordt niet alleen voor Alaphilippe, maar ook voor de anderen nog een hele zware Tour." 

   

  De Tour is in geen jaren zo spannend geweest. De afwezigheid van de onfortuinlijke Chris Froome laat z'n sporen na. "De hele Ineos-ploeg is niet zo sterk. We hebben Kwiatkowski en anderen al veel langer op kop weten rijden. Ik vraag me af of Ineos met Froome erbij opeens zoveel sterker zou geweest zijn. Dan had je natuurlijk Bernal en Thomas wel echt als knecht gehad. Dat was een ander verhaal geweest. Maar het is mooi en spannend. Normaal hadden we altijd controle van Team Sky en dat is nu anders. Ik kijk er echt naar uit."

  "Alaphilippe is niet gekomen om de Tour te winnen"

  Door de open strijd voor de eindzege is een verrassende winnaar als Julian Alaphilippe zomaar mogelijk. Maar José De Cauwer gelooft niet dat de Fransman het redt tot in Parijs. "Alaphilippe is niet gekomen om de Tour te winnen. Op een moment dat het echt lastig is, zal hij misschien wel zeggen: “Ik heb het lang genoeg geprobeerd, je mag de gele trui hebben.”"

   

  Alaphilippe kan in het hooggebergte niet rekenen op een sterke ploeg en dat zou wel eens z'n achilleshiel kunnen worden. "In de valleien tussen de cols kan je een eenzaat echt op minuten rijden. Maar het is niet zo dat er andere renners van Deceuninck-Quick Step thuis zitten die het beter hadden kunnen doen. Philippe Gilbert zou zeker niet meer gedaan hebben dan de jongens hier gedaan hebben."

   

  Deceuninck-Quick Step rekende voor het klassement niet op Alaphilippe, maar op Enric Mas. Maar de Spanjaard stelt teleur. Kan hij nog iets betekenen voor Alaphilippe? "Ik vraag me af wat er met hem gebeurd is. Hij gaat weg bij de ploeg, maar hij is professioneel genoeg. Als hij wil doorgroeien als renner mag hij het hier niet bij laten. Maar als het voorbij is, is het voorbij."

  "Ik zou de kaart van Bernal trekken bij Ineos"

  Thibaut Pinot maakte van alle klassementsrenners het meeste indruk in de Pyreneeën. Ook op José De Cauwer. "Hij steekt er bergop echt bovenuit. Pinot moet proberen om eens weg te geraken met een groepje met voorop gestuurde mannen. Vandaag was het een mooie actie om Reichenbach gas te laten geven. Daar kan Alaphilippe voorlopig niet op rekenen."

   

  Pinot telt in de stand 1'50" achterstand op Alaphilippe. Zonder de 1'40" die hij verloor in de waaieretappe had de Fransman nog een stuk dichter gestaan. "Zo gaat dat. Groupama-FDJ heeft een hele goede ploegentijdrit gereden, Pinot heeft zelf ook een goede tijdrit gereden. Maar de één heeft eens wat geluk gehad, de ander wat pech. Pinot is een renner die heel ver kan komen en wordt misschien wel de gevaarlijkse man nu."

   

  Bij Ineos blijven ze intussen op twee gedachten hinken. "Ik ben benieuwd of ze binnen Ineos nu de kaart van Bernal gaan trekken. Ik zou dat doen, want ik denk dat Bernal door zijn voorbereiding verder zal komen.”

   

  Als ze bij Ineos voor Bernal kiezen, mogen ze Thomas niet laten rijden. Net dat hebben ze bij het Britse team wel gedaan. "Ik zou dat als ploegleider nooit doen. Dat is geen kwestie van geen respect voor de Tourwinnaar van vorig jaar, maar dat is gewoon de rest meer onder druk zetten. Nu geef je aan dat je zelf nog in twijfel bent en het is beter om dat niet te laten voelen. Ook al zou je dan nog altijd die 2e kaart kunnen spelen."