Alaphilippe: "Op het einde prijs betaald voor mijn inspanningen"

  Voor Alaphilippe was het afzien vandaag.

  Julian Alaphilippe wankelde even in de laatste Pyreneeënrit, maar de geletruidrager blijft ook tijdens de rustdag op zijn troon zitten. "Ik heb ervoor moeten vechten, maar ik ben blij dat ik de gele trui nog heb."

  Julian Alaphilippe leek na zijn tijdritwinst en z'n straffe prestatie op de Tourmalet ook in de laatste Pyreneeënrit op z'n elan door te gaan. Toen Pinot aanviel was hij samen met Bernal en Buchmann de enige die kon volgen. Tot hij op z'n adem trapte en terugviel. Uiteindelijk moest hij zelfs 27 seconden prijsgeven op z'n dichtste achtervolgers Geraint Thomas en Steven Kruijswijk.

  "Het was niet gemakkelijk. Ik voelde me de hele dag goed, maar in de finale betaalde ik een beetje de prijs voor mijn inspanningen. Ik moest strijden om de gele trui te behouden en ik ben blij dat ik hem nog om m’n schouders heb. Ik had wat tijdverlies verwacht, dus dit verbaast me niet."

  "Ik heb alles gegeven vandaag. Nu moet ik proberen te recupereren. Ik herhaal het nog eens: alles wat nu nog komt, is bonus voor mij. Nog een dag erbij in het geel, dat is ongelooflijk."

   

  "Mijn plannen zijn niet veranderd. Vandaag heb ik alles gegeven en ik ben blij dat ik de gele trui nog heb. Maar als ik tijd blijf verliezen zal dat geen ontgoocheling zijn. Dat moet iedereen begrijpen. De Alpenritten zullen heel moeilijk zijn, dus we zullen wel zien."

  Steels: "Alaphilippe kan heel moeilijk op verdediging rijden"

  Ook ploegleider Tom Steels zag hoe Julian Alaphilippe het moeilijk kreeg in de laatste kilometers. "Hij probeerde mee te gaan met Pinot en daarmee heeft hij blijkbaar eventjes zijn motor opgeblazen. Ik vond wel dat hij zich nadien goed herpakt heeft", zegt Steels.

   

  "Ik was altijd bang dat het volledig niks meer zou zijn als hij eens zou moeten lossen. Maar hij heeft de schade beperkt. Hij koerst altijd op enthousiasme en intuïtie en kan heel moeilijk op verdediging rijden. Daar moeten we het misschien toch nog eens over hebben."

   

  "Maar goed, we hebben nog altijd geel. We bekijken het dag per dag. Geel in Parijs zal moeilijk zijn, maar elke dag in het geel is meegenomen. Je merkt wel dat de anderen ook onder stoom komen. Pinot is echt wel sterk, misschien wel de beste klimmer van het pak. Er komt nu veel druk op zijn schouders, maar als Julian de benen heeft, kan dat ook goed zijn voor ons."

   

  "Ook Ineos is aan het verbeteren. Je moet voorzichtig zijn met te zeggen dat ze niet zo goed zijn. Kruijswijk heeft het ook heel goed gedaan onder dit geweld. Het zit allemaal heel dicht bij elkaar. Pinot steekt er als enige bovenuit."

  Mas: "Vandaag was het afzien"

  Waar Julian Alaphilippe al bij al goed stand hield, beleefde z'n jonge ploegmaat Enric Mas opnieuw een bijzonder moeilijke dag in de Pyreneeën. Gisteren verspeelde hij al z'n witte trui aan Egan Bernal, vandaag bolde hij pas als 158e over de finish op ruim een halfuur van Simon Yates.

   

  In de algemene stand tuimelt Mas van de 10e naar de 26e plaats op meer dan 35 minuten van Alaphilippe. "In een grote ronde heb je altijd heel goede dagen en dagen waarop je afziet. Vandaag was het afzien", zegt de Spanjaard.

   

  "Het belangrijkste is om van elk moment te leren in mijn eerste Tour. Ik moet morgen tijdens de rustdag zoveel mogelijk recupereren en blijven vechten."