Rik Samaey in Vive le Vélo: "Misschien een uitgelezen kans voor Alaphilippe, welke ploeg gaat het hem moeilijk maken?"

  Rik Samaey gelooft in de winstkansen van Julian Alaphilippe.

  Julian Alaphilippe hield stand richting Tourmalet. Meer zelfs, hij verstevigde zijn leidersplaats. En dus stelde Karl Vannieuwkerke ook gisteravond bij Vive le Vélo de vraag: kan Alaphilippe de Tour winnen? Rik Samaey, Ronny Bayer en Marianne Vos lieten er hun licht over schijnen. Maar er kwam nog veel meer aan bod.

  "Overleeft Alaphilippe meerdere lange inspanningen?"

  Voor sommigen zijn de winstkansen van Alaphilippe flink toegenomen na zijn sterke prestatie op de Tourmalet. “Op het mentale vlak heeft hij de andere mannen toch allemaal weer een hak gezet”, zegt oud-basketbalvedette Rik Samaey. “Het is duidelijk dat ze hem niet zomaar gaan lossen”, pikt Marianne Vos in. “Er komen nog lastige ritten en er kan nog veel gebeuren." 

   

  De concurrentie moet al meer dan 2 minuten goedmaken op de Fransman. Hoe pakken ze die tijd terug? “Hij moet echt een keer vroeger gaan lossen om tijd in te leveren", zegt Vos. "In de bergen zijn 2 minuten eigenlijk niks. Als je een mindere dag hebt, dan is dat verschil heel klein. Maar hij heeft wel een leuke voorsprong opgebouwd."

   

  “Het is misschien wel een uitgelezen kans voor Alaphilippe”, zegt Samaey. “Welke ploeg gaat het hem moeilijk maken? Ineos werd vandaag ook uit het wiel gereden zonder dat ze op kop gereden hebben. Maar het is ook de vraag of Alaphilippe 3 cols na elkaar aankan als er meteen aangevallen wordt.”

   

  "Iedereen is inderdaad benieuwd hoe Alaphilippe meerdere lange inspanningen na elkaar overleeft, hijzelf misschien ook", beaamt Vos. "Hij heeft daar nog nooit op deze manier voor gestaan. Als ze hem vroeg het vuur aan de schenen leggen, zou het kunnen dat hij in de problemen komt.”

  "Het zou wel eens Franse euforie kunnen worden"

  Alaphilippe bleek niet alleen sterk, maar ook slim. De Fransman ging in de slotfase niet achter Pinot aan en zou er zo wel eens een bondgenoot bij kunnen hebben. “Het was in de laatste beelden duidelijk te zien. Dat is slim en hoort er ook bij. In zo’n ronde kun je wel wat vrienden gebruiken”, zegt Vos.

   

  Wie weet is er een Franse alliantie in de maak en springt bijvoorbeeld ook Warren Barguil op de kar. “Waarom zou je tegen Alaphilippe gaan rijden?”, stelt Samaey zich de vraag. “Ik denk dat hij ook gul kan zijn en dat hij iedereen daarin kan betrekken. Het zou wel eens een Franse euforie kunnen worden.”

   

  Ook Ronny Bayer, een oud-collega van Samaey, vermoedt dat er een Franse samenwerking op til is. “Meteen na de finish reed Alaphilippe naar Pinot en ging hij hem feliciteren. Dat zie je niet veel.”

  "Ineos zal het niet makkelijk krijgen"

  Bij Team Ineos blijft het onduidelijk wie nu de kopman is. Na de tijdrit leek dat Thomas te zijn, maar gisteren op de Tourmalet was Bernal plots de beste van de twee.

   

  "Bernal hing er ook maar een beetje aan, ook al is het natuurlijk knap dat hij bij de klimelite zat. Ineos zal het niet makkelijk krijgen. Het leek alsof Thomas er het beste voor stond, maar hij moest wel vroeg lossen voor een Tour-kandidaat", zegt Vos.

   

  Mist Thomas de basis, omdat zijn winter niet was zoals het moet en hij te snel te veel moest afvallen? “Het zou kunnen", zegt Vos. "De basis is wel heel belangrijk. Je moet een stabiele winter draaien en dan langzaam opbouwen en niet ineens heel veel arbeid verrichten. Maar we zijn er niet bij geweest, we hebben die voorbereiding niet gedaan.”

  De voedingsapp van Jumbo-Visma: afwegen tot na de komma

  Jumbo-Visma blijft intussen als een hogesnelheidstrein door deze Tour denderen. Na succes in de ploegentijdrit en sprintzeges van Teunissen en Van Aert gooide de Nederlandse ploeg nu ook hoge ogen in het gebergte met George Bennett, Laurens De Plus en Steven Kruijswijk.

   

  Misschien zit het geheim wel in de innovatieve en wetenschappelijke aanpak van de ploeg. Zo werken ze met een voedingsapp die bepaalt hoeveel de renners mogen eten, afgewogen tot na de komma.

  "Ik mag bijvoorbeeld altijd minder eten dan Van Aert. Ik zit in de medium categorie. Amund, Mike, Wout en Dylan mogen alles eten, ik heb altijd honger", legt Laurens De Plus met een kwinkslag uit bij Maarten Vangramberen.

   

  Marianne Vos snapt waarom Jumbo-Visma zo te werk gaat. "Het wordt helemaal berekend op basis van wat ze verbruiken. Het is topsport en dan gaat het om details. Alles telt en zeker in 3 weken."

   

  Rik Samaey zou het alvast niet zien zitten. "Als je na zo’n dag afzien aan tafel komt en je moet er dan weer een competitie van maken om je eten af te wegen. Dat moet mentaal toch heel zwaar zijn. Ik zou het daar lastig mee hebben. Maar als je daar een paar procentjes mee kan winnen, dan doe je dat.”

  Vangramberen brengt Laurens De Plus even in verlegenheid: "Doeme, op nationale tv"

  Bekijk het volledige gesprek met De Plus:

  Marianne Vos in La Course en Julian Alaphilippe in de Tour, synchroon fietsen in Pau:

  Marc Madiot gaat uit de bol bij overwinning Thibaut Pinot:

  Bekijk de volledige uitzending van Vive le Vélo: