Quintana: "Geen andere keuze nu dan Landa en Valverde te helpen"

  Ook dit jaar zal Quintana de Tour niet winnen.

  Ook de Tour van 2019 zal niet de Tour van Nairo Quintana worden. De Colombiaan zakte door het ijs op de Tourmalet en ook Landa kon het werk van Movistar niet bekronen. Romain Bardet kende opnieuw een complete offday en ook Adam Yates en Enric Mas kregen klappen. Een overzicht van de verliezers van de 14e rit.

  Quintana: "Landa en Valverde zijn beter in vorm"

  Movistar nam het heft resoluut in handen in de rit naar de Tourmalet, maar Nairo Quintana gaf niet thuis op de slotklim. De Colombiaan moest de andere favorieten lossen op 10 kilometer van de top en finishte uiteindelijk op 3’24” van Pinot.

   

  Quintana schuift de schuld van zijn slechte dag op zijn valpartij van een paar dagen geleden. "Mijn lichaam is toch fel door elkaar geschud. Het is duidelijk dat ik vandaag geen goede dag had. Ik heb geen andere keuze nu dan Mikel en Alejandro te helpen."

   

  "Zij zijn beter in vorm en staan er beter voor in het klassement. Ik voelde me niet goed en bij Mikel ging het wel goed. Ik vond dus dat ik mijn ploegmaats niet kon vragen om op mij te wachten."

  Landa: "Goeie benen waren plots weg"

  Landa verging het beter op de Tourmalet, al moest ook hij wat terrein prijsgeven. De Spanjaard kwam als 6e aan op 14 seconden van Pinot. "Mijn goeie benen waren op 5 kilometer van de top plots weg. Toch denk ik dat we het als team goed gedaan hebben. We hadden veel verwacht van deze rit, maar Nairo voelde zich niet goed en dus moesten we onze plannen wat bijstellen.”

  "We hebben al een paar aanwijzingen gezien voor wat nog komen zal. Jumbo-Visma had op het einde nog 3 renners vooraan, Alaphilippe verloor geen tijd en Pinot is erg sterk. Morgen is het weer een belangrijke etappe. Ik denk dat de tijdsverschillen dan groter zullen zijn.”

  Mikt Landa nog op het klassement of gaat hij voor een ritzege? “Ik wil graag meestrijden voor een ritzege en zo dicht mogelijk bij het podium eindigen. Er zijn gelukkig nog heel wat kansen. Ik hoop wel dat ik geen prijs zal moeten betalen voor mijn inspanningen van de Giro. Maar ik ga blijven knokken."

  Teleurstelling bij AG2R: "Een collectieve nederlaag"

  Terwijl Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe de Franse wielerfans weer een hoogdag bezorgden, werd het voor AG2R opnieuw een dag om snel te vergeten.  Tour-hoop Romain Bardet ging er helemaal onderdoor en kwam aan op ruim 20 minuten van Pinot.

   

  "Deze dag zullen we ons blijven herinneren als een collectieve nederlaag", zegt Mikael Cherel. "We hebben vandaag samen verloren, maar we geven nog niet op. We blijven vooruit kijken."

   

  "Romain heeft nog nooit zo'n dag meegemaakt in de Tour. Maar als je de bodem bereikt hebt, kan je alleen nog maar omhoog klimmen."

  Adam Yates: "Ik had gewoon de benen niet"

  Ook voor Mitchelton-SCOTT werd het geen hoogdag in het gebergte. Kopman Adam Yates kwam al in moeilijkheden op de Col du Soulor en finishte uiteindelijk pas als 25e op ruim 6'42" van Pinot. In de stand valt de Brit terug naar de 18e plaats.

   

  "Dit was duidelijk niet mijn beste dag", zegt Yates. "Iedereen verteert een tijdrit op zijn manier en normaal gezien kom ik daar redelijk goed uit. Maar vandaag was het dus een ander verhaal. Ik heb niet echt excuses, ik had vandaag gewoon de benen niet."

   

  "Ik vind het vooral jammer voor de jongens die de voorbije 2 weken voor mij gewerkt hebben. Ze hebben hun eigen kansen opgeofferd om mij te helpen en uiteindelijk is het niet gelukt voor mij. Maar morgen is weer een nieuwe dag en we zullen blijven vechten."

  Mas: "De Tourmalet was sterker dan ik"

  Julian Alaphilippe zorgde alweer voor vreugde bij Deceuninck-Quick Step, maar er was ook een tegenvaller bij de Belgische ploeg. De gele trui blijft in het team, maar de witte trui zijn ze wel kwijt. Enric Mas kende een mindere dag en finishte pas als 16e op 2'54" van Pinot. Hij verloor zo z'n trui van beste jongere aan Egan Bernal.

   

  "Het was leuk om in de witte trui te rijden. De Tourmalet was sterker dan ik, maar ik zal elke dag het beste van mezelf blijven geven", zegt Mas. "Julian was alweer indrukwekkend."