• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tourpodcast: "Alaphilippe kan winnen, maar is ook unieke kans voor Kruijswijk"

  Voor de tweede keer in deze Ronde van Frankrijk heeft Christophe Vandegoor de Sporza-commentatoren rond een tafel gebracht voor een nieuwe Sporza Koers-podcast. Na de rit over de Tourmalet hebben ze het over Julian Alaphilippe, Team Ineos en de kansen van Steven Kruijswijk. 

  "Als je excelleert zoals Alaphilippe in week 2, kan je winnen"

  "De ervaring leert dat iemand die in deze fase van de Tour excelleert, en dan heb ik het over Julian Alaphilippe, dat die in de laatste week zelden aan krachten inboet", opent Michel Wuyts het debat of de huidige gele trui een kanshebber is geworden op de eindzege.

   

  "Als je in het tweede weekend demonstreert dat je er bovenuit steekt in een tijdrit en je rijdt heel slim de Tourmalet op, dan mag je met recht en reden zeggen dat je de Tour kan winnen. Ik moet ook vaststellen dat de tegenstand tegenvalt. Ik ben op de Tourmalet op mijn honger blijven zitten. Daar kan je allerlei redenen voor aanhalen, maar de essentie is dat niemand bij machte was om een aanval te plaatsen op 7 of 8 kilometer van de streep."

   

  José De Cauwer tekent meer voorbehoud aan. "Alaphilippe verrast ons. Mij in de eerste plaats. Het is afwachten of Ineos nog gaat uitpakken. Op weg naar de Tourmalet was daar niets van te zien. Jumbo-Visma is misschien wel de sterkste ploeg. Hebben ze ook de sterkste renner aan boord met Kruijswijk? Dat is nog een vraagteken."

   

  "Alaphilippe staat nog een eind voor Kruijswijk in het klassement", zegt Wuyts. "Hij heeft een aantal troeven. Hij kan, in tegenstelling tot Kruijswijk, volgen. En dan uitpakken voor de bonificaties en zo drie minuten uitlopen. Als hij net voorbij de top van de Galibier nog altijd drie minuten voorsprong of meer heeft, dan denk ik dat het gedaan is."

   

  "Als dat niet zo is, dan gaat alles zich toespitsen op de laatste rit naar Val Thorens. Want dan gaat het spel voor de ereplaatsen spelen. Voor velen zal Val Thorens dan gezien worden als de laatste kans om de Tour te winnen. Ik heb vooraf gezegd dat Bernal de Tour zou winnen. Daar ga ik bij blijven, maar Alaphilippe komt meer en meer op het voorplan. Ik durf me daarom niet helemaal uitspreken."

  "Ineos heeft een probleem van kopmannen én een globaal probleem"

  Bij Deceuninck-Quick Step en tal van andere ploegen is het moment gekomen om te kiezen voor welke kopman ze gaan. "Ook Ineos moet dat gaan doen", vindt Michel Wuyts. "Welke kopman heeft gezien het bergachtige karakter van deze Tour de meeste troeven op de eindzege?

   

  "Volgens mij is dat Bernal. Ik denk niet dat Thomas hier nog van herstelt en betere momenten krijgt in de Alpen. Ik heb zo een vermoeden dat dat bij Bernal wel nog kan komen. Maar het wordt een moeilijke affaire. Ze zitten in een patstelling. Thomas staat nog voor Bernal en zal op zijn strepen staan. Bernal heeft op dit moment ook geen blijk gegeven van surplus op de rest."

   

  Voor Frank Hoste is Ineos zijn status van onaantastbaarheid kwijt. "De voorbereiding van hun kopmannen was niet ideaal. Ze zijn hun echte kopman kwijtgespeeld met Froome. Ook de voorbereiding van Thomas was niet ideaal. Hij heeft geen Dauphiné of Ronde van Zwitserland gereden en ik denk dat hij daar nu een weerslag van krijgt."

   

  "Ineos zit met een probleem van kopmannen, maar ook met een globaal probleem", zegt Michel Wuyts. "Ik vermoed dat hun systeem dat was gebaseerd op marginal gains, met ketonen, ingehaald is door andere ploegen."

  "Op Tourmalet ontdekt dat Kruijswijk de Tour kan winnen"

  "De sterkte van Jumbo-Visma verbaast me, omdat ze een ploeg met een dubbel doel hadden gemaakt", pikt Frank Hoste in over de sterkte van de Nederlandse formatie. "De ploeg staat in dienst van Groenewegen voor de sprint en van Kruijswijk voor het klassement."

   

  "Als ze meer gaan focussen op het klassement kunnen ze een tweede Ineos worden. Op de Tourmalet heb ik ontdekt dat Kruijswijk de Tour kan winnen. Als er een situatie ontstaat waarin Alaphilippe in moeilijkheden geraakt zoals Thomas, waarbij de rest hem ziet lossen, dan heeft Jumbo-Visma twee jongens om  zich volledig op te offeren voor Kruijswijk. Op dit moment heeft Jumbo-Visma de beste ploeg."

   

  "Dit is een overgangsperiode: als je de Tour eens wil winnen, moet je nu je slag slaan", moedigt Wuyts Kruijswijk aan. "Thomas heeft dat gedaan vorig jaar, maar ik heb altijd getwijfeld dat hij dat nog eens zou kunnen. Als Welshman de Tour winnen is een unicum, je wordt overal gevierd en dan wordt je basis verstoord. Dan hang je. Dat gebeurt nu. Daarom denk ik dat het voor Kruijswijk nu een unieke kans is. Niet volgend jaar."