• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Alaphilippe in poleposition voor Tourwinst als het om individuele kracht gaat"

  Julian Alaphilippe

  "Vergeet niet dat Alaphilippe dit nog maar een week moet volhouden."

  Julian Alaphilippe was de grote winnaar van de tijdrit in de Tour. Steeds meer mensen beginnen erin te geloven dat de Fransman ook de grote winnaar in Parijs zou kunnen zijn. Ook Johan Bruyneel gelooft erin. "Telkens als het bergop ging, was hij de sterkste", zegt hij in zijn podcast The Move.

  "We hadden allemaal verwacht dat hij tijd zou verliezen, sommigen dachten zelfs veel tijd", zegt Johan Bruyneel over de tijdrit van Julian Alaphilippe. "Hij profiteerde niet alleen van de kracht van de gele trui, hij zit gewoon in de vorm van zijn leven."

   

  "Hoe hij die laatste klim aanviel, dat stond in schril contrast met hoe anderen hier vermoeid opkropen. Dat toont aan dat hij superbenen heeft."

   

  "Telkens als het omhoog ging tot nu toe was Alaphilippe de sterkste. Dat is veelbetekenend. Als het over individuele kracht gaat, ligt hij in poleposition om de Tour te winnen."

   

  Hiermee is het hoge woord eruit: Alaphilippe kan volgens Bruyneel de Tour winnen. "Vergeet niet dat hij dit nog maar een week moet volhouden. We hebben ons misschien allemaal blindgestaard op het feit dat hij nog nooit voor een klassement is gegaan. Het is niet omdat hij het nog nooit eerder deed, dat hij het nu niet kan."

   

  "Geraint Thomas reed een goeie tijdrit, maar zal toch ontgoocheld zijn, omdat hij tijd verloor op de renner waarop hij tijd moest goedmaken. Hij zei achteraf ook: "Als Alaphilippe deze vorm aanhoudt, is hij de winnaar in Parijs." En hij heeft gelijk. Zelf hintte de gele trui na de rit ook voor het eerst op de mogelijkheid om de Tour te winnen."

  "Bernal moet met aanval de druk opvoeren"

  Wat in de kaarten van de concurrentie speelt, is dat Deceuninck-Quick Step niet goed uitgerust is voor een gevecht in het hooggebergte. "Als er een schifting bergop is, zullen ze met Mas en Alaphilippe wel nog 2 renners over hebben. Dat is evenveel als Ineos met Thomas en Bernal. Maar wat gebeurt er daarvoor? Voor dat terrein hebben de andere teams betere renners."

   

  "Ik denk niet dat er paniek is bij Ineos, maar ze moeten de boel nu wel niet meer controleren. Ze moeten aanvallen. En dan komt Bernal in beeld. Hij moet de druk op Deceuninck-Quick Step opvoeren, zodat Alaphilippe snel geïsoleerd raakt. De Tourmalet is hiervoor de perfecte klim."