Alaphilippe: "Denk nog niet echt aan eindzege, maar we zijn wel weer een dag dichter bij Parijs"

  Alaphilippe deelt nog altijd de lakens uit.

  Een dag na zijn tijdritzege heeft Julian Alaphilippe alweer verbaasd in de Tour. De ritzege op de Tourmalet moest hij aan z'n landgenoot Pinot laten, maar Alaphilippe verstevigde wél zijn leidersplaats. "Ik heb serieus afgezien."

  "Ik was vooral met mezelf bezig"

  De rit naar de Tourmalet leverde zoals verwacht vuurwerk op. Het was afwachten of Alaphilippe zou standhouden en de Fransman deed dat met verve. "Iedereen verwachtte vandaag een grote strijd. Op de 1e beklimming lag het tempo meteen erg hoog. Movistar gaf flink gas in de laatste kilometers. Daarna was het voluit tot aan de finish", zegt Alaphilippe.

   

  "Ik was vooral met mezelf bezig en probeerde zo lang mogelijk mee te gaan met de beste renners. Op het einde kon ik zelfs nog meedoen voor de ritzege. Het is heel mooi, nog een dag in het geel."

   

  Alaphilippe klampte niet alleen aan op de Tourmalet, hij wist zelfs nog verder uit te lopen op z'n concurrenten. Enkel Pinot was te sterk. "Het is echt ongelofelijk. Op de laatste klim zag ik in de finale alleen nog sterke renners rond mij, maar iedereen zat à bloc."

   

  "Op het einde was ik al blij dat ik het geel kon behouden, maar toen ik de finish zag wou ik nog voluit voor de ritzege gaan. Maar Pinot was erg sterk en ik ben gewoon blij dat ik vooraan kan eindigen. Ik heb serieus afgezien, net zoals iedereen denk ik. Als je die grote namen ziet lossen, dat gebeurt niet zomaar. Nu hoop ik goed te kunnen recupereren."

   

  Begint Alaphilippe stilaan te geloven in de eindzege in Parijs? "Daar denk ik nog niet echt aan, maar we zijn natuurlijk wel weer een dag dichter bij Parijs. Ik vecht gewoon om die trui te behouden, want het is een eer om die te dragen en ik ben er fier op."

  "Ik geniet van nog een extra dag in het geel. Maar we hebben het vandaag gezien: 1 zwak moment en dan stelt 2 minuten niks voor. Ik bekijk elke dag in het geel alsof het de laatste is."

   

  Steels: "Het is ook voor ons een ongelofelijk mysterie waar Julian geraakt"

  "Het is duidelijk dat we het laatste nog niet gezien hebben van Julian", lachte ploegleider Tom Steels bij onze radioreporter. "Dit is toch een nieuwe ervaring, ik sta er zelf van te kijken. Je weet dat hij dit deels aankan, maar in de finale ging iedereen voluit en hij bleef bij de toppers: schitterend."

   

  Enric Mas, op papier de kopman, kraakte wél. "Dat was een verrassing, want we hadden eerder verwacht dat hij zou aanhaken en dat Alaphilippe zou lossen. Maar het was omgekeerd."

   

  "En Alaphilippe verstevigt ook zijn leidersplaats. Je mag er niet te veel bij nadenken. Als we morgen overleven, dan gaan we de slotweek in met geel. Dan volgt het denkwerk, maar je mag niet verder denken dan de volgende dag."

   

  Moet Deceuninck-Quick Step nu bijsturen? "Neen, maar we weten niet hoe ver Julian kan geraken. Dat is ook voor ons een ongelofelijk groot mysterie. Wordt hij er morgen afgereden of staat hij in Parijs nog in het geel? Daarom moet je het dag per dag bekijken."

  "De controle van de wedstrijd baart ons zorgen"

  Steels zag voor de rest een sterke Pinot en een uitstekend Jumbo-Visma. "Ineos heeft me nog niet ontgoocheld. Ze zijn niet weggereden, maar het is niet de ploeg die we gewend zijn. Ze nemen de koers niet in handen. Ze hebben dat nog niet moeten doen. Het is een beetje een verschuiving van ploegen."

   

  "De controle van de wedstrijd baart ons wel zorgen. Maar hoe langer de Tour duurt, hoe groter de verschillen worden en hoe meer comfort je krijgt. Julian zal een sterke ploeg nodig hebben en moet blijven nadenken. Maar iedereen is even verrast als wij. We moeten kalm blijven."

  Devenyns: "We gaan zo lang mogelijk vechten voor de gele trui"

  Dries Devenyns kon Alaphilippe bijstaan tot in de eerste kilometers van de slotklim en zag hoe z'n kopman zich nog wat steviger in het geel nestelde. "Dat is fantastisch. We zullen zien hoe ver hij kan komen, maar tot dusver is het al formidabel."

   

  Dromen ze bij Deceuninck-Quick Step al van het geel in Parijs? "Ik weet niet of we ervan mogen dromen. We gaan er alles aan doen en zo lang mogelijk vechten voor de gele trui."


  Enric Mas verging het minder goed, de Spanjaard verloor tijd op de Tourmalet. "Dat is jammer", zegt Devenyns. "Maar misschien is het ook goed, want zo kan hij nog werken voor Julian. Het is al formidabel geweest met 3 overwinningen en alles wat er bij komt, is mooi meegenomen."