• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mulder over De Ligt en De Jong: "Zullen niet zweven door dikke portemonnee"

  De Jong (links) en De Ligt (rechts) beleefden met Ajax een sprookje in de Champions League.

  Youri Mulder laat zijn licht schijnen over een hete Nederlandse transferzomer. De miljoenentransfers van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, hun kans op slagen en hun nuchtere zelve: "Ze hebben die grote klasse."

  "Juventus is een mooie club voor Matthijs De Ligt, maar het eerste gevoel dat je erbij hebt is de enorme geldsom", opent Mulder zijn analyse eerlijk. De 19-jarige Matthijs de Ligt verkaste voor 75 miljoen van Ajax naar Juventus. "Soms werd hij afgeschilderd als een geldwolf, maar zo ken ik die jongen helemaal niet. Zijn zaakwaarnemer heeft het gewoon goed geregeld."

  Soms werd Matthijs de Ligt afgeschilderd als een geldwolf, maar zo ken ik die jongen helemaal niet.

  Youri Mulder

  Waarom kiest de jonge Nederlander volgens Mulder precies voor de Oude Dame? "Hij heeft een voorliefde voor de Italiaanse manier van verdedigen. In Nederland hebben we een tijdje verdedigers slecht opgeleid en zeiden we: "Kijk maar eens naar Italiaanse verdedigers." In de periode dat hij net bij Ajax was, heeft hij dat opgepikt en nu heeft hij ook de kans om in Italië te spelen."

  Als pure verdediger past De Ligt dus wel bij Juventus, Mulder beaamt: "Hij kan een spits enorm goed het scoren beletten, fysiek is hij heel sterk en mentaal heeft hij als aanvoerder van Ajax ook al veel ervaring opgedaan."

  Nederlandse trots rust op jonge schouders

  Met ook toptransfers van Frenkie de Jong naar Barcelona en Mitchell Bakker naar PSG baden onze noorderburen opnieuw in de weelde. "Na ons dipje enkele jaren geleden sloeg de paniek toe en werd de lat op alle gebieden hoger gelegd. Zulke talentvolle spelers komen en gaan ook wel in golfbewegingen. Alleen aanvallend hebben we nog geen nieuwe Arjen Robben of Wesley Sneijder op het oog", stelt een tevreden Mulder vast.

   

  Of de hoop op nieuwe oranje successen gerechtvaardigd is, daarover blijft Mulder realistisch: "Voor ons, kleine landjes, zal dat een probleem worden en blijven. Je hebt een keer geluk nodig. Ik denk dat we gewoon liever tweede worden als het op WK-finales aankomt", verwijst hij met een kwinkslag onder meer naar de recent verloren WK-finale van de Nederlandse vrouwen en de verloren Nations League-finale bij de mannen. 

   

  Ajax wint het grote lot

  Het seizoen van Ajax is bepalend geweest voor de miljoenendeals die de Amsterdammers konden realiseren. "Er is vrees bij Feyenoord en PSV dat ze achterop geraken. Door de enorm hoge transferbedragen en deelname aan de Champions League zullen die clubs ook moeten volgen." 

  "Ajax heeft nu natuurlijk de portemonnee om spelers van 10-15 miljoen te halen, over wie ze voorheen twijfelden omdat de som te hoog was. Het blijft wel de vraag of Marin en Promes het niveau van De Jong en Ziyech zullen halen. Dat weet je niet van tevoren, maar dat is het leuke aan voetbal", besluit Mulder.

  Voormalig spits Youri Mulder volgt het voetbal op de voet.