Gezien in Vive le Vélo: kortsluiting bij Dennis en Oss imiteert Sagan subliem

  Stig Broeckx stond centraal tijdens Vive le Vélo gisteren. Maar er zat nog heel wat leuk en interessant materiaal in de uitzending met naast Broeckx ook tv-maker Eric Goens en Sven Nys aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.

  Nys: "Dennis kreeg een kortsluiting"

  Rohan Dennis verliet tijdens de 12e rit de Tour door een achterpoortje. Bij zijn team Bahrain-Merida reageerden ze vol ongeloof. Ook in Vive le Vélo begrijpen ze de Australische wereldkampioen tijdrijden niet goed. "Dat is een heel bizar verhaal", zegt Sven Nys.

   

  "We kregen van zijn eigen team te horen dat hij vermist was. Ze wisten niet waar hij was. Hij was blijkbaar bij supporters in de auto gestapt. De communicatie achteraf was ook heel bizar."

   

  De ploegleiding wou hem nog overtuigen om door te rijden, maar hij wou niet luisteren. "Er was een heel bizarre uitleg dat hij niet tevreden zou zijn over zijn uitrusting en zijn fiets voor de tijdrit, maar dat slaat nergens op", zegt Goens.

   

  Nys: "Dat kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen, maar er zal altijd iets aan voorafgegaan zijn. Misschien was er een zwaar conflict, waardoor hij een kortsluiting kreeg."

   

  "Enkele weken geleden won hij de tijdrit in Zwitserland. Daar zal die fiets en trui goed geweest zijn. Om dan nu een dag voor de tijdrit in de Tour naar het materiaal te wijzen, dat is een uitvlucht die niet gaat kloppen, denk ik."

  De sfeer is goed bij Bora: Oss imiteert Sagan op een sublieme manier

  Niet alleen Peter Sagan is een grappenmaker, zijn Italiaanse teammaat Daniel Oss moet er niet voor onderdoen. Oss gaat de Slovaakse topper zelfs achterna met een sublieme imitatie in de groene trui. 

  Simon Yates bij Vangramberen: "De Tour is geen motivatie voor mij, de Giro wel"

  Simon Yates is in de Tour om zijn tweelingbroer Adam te helpen. Maar bij zijn eerste kans sloeg de Brit van Mitchelton-Scott meteen toe. "Ik heb het heel rustig gedaan in de eerste ritten", stelde Simon aan de tafel bij Maarten Vangramberen. "Ik probeerde uit de problemen te blijven en mijn broer te helpen waar nodig. Dit was de eerste keer dat ik iets kon proberen en het is gelukt. Met die grote kopgroep was het tactisch best wel moeilijk."

   

  Simon Yates verklapte aan Vangramberen dat hij de Giro boven de Tour prefereert. "De Tour motiveerde me niet echt bij mijn trainingen, de Giro wel. Ik wou dit jaar heel graag terugkeren naar Italië." Vorig jaar reed hij lang in het roze, maar kostte een inzinking op het eind hem de eindzege. Hij won dan wel de Vuelta. Dit jaar ging hij weer voor het hoogste in Italië, maar hij eindigde "heel teleurstellend" maar 8e.

   

  "Ik heb me daar snel overgezet. Nu geniet ik ook meer van de Tour, omdat ik niet de druk voel om vooraan te rijden. Ik rijd achteraan, op het gemakje en sla een praatje." Simon denkt trouwens dat Adam zeker een kans maakt om de Tour te winnen. "Hij staat nu 7e, voelt zich goed en ziet er ook goed uit. Alles staat nog dicht bij elkaar."

  Nys: "Clarke ging over de limiet in de afdaling van Peyresourde"

  De Peyresourde was de eerste deftige berg in de Pyreneeën die de renners gisteren over moesten. Op beelden van Velon toont Peter Sagan de kunst van het dalen. Sven Nys analyseert: "Dat gaat met snelheden van 70 à 80 km/u. Aan een steentje of een klapband mag je niet denken. Een renner denkt daar ook niet aan."

   

  Voor de afdaling van Simon Clarke, die er alleen op kop vandoor ging, had Nys minder goeie woorden over: "Clarke nam ongelooflijk veel risico's. Hij heeft helemaal geen controle meer, met zijn bovenlichaam en hoofd over zijn stuur. Hij heeft ook geen remmen in zijn handen. En blijft zelfs in de bochten in die positie zitten. Dit is over de limiet. Hij heeft de adrenaline van de wedstrijd in zich."

  Goens: "Alaphilippe gaat nog langer dan de tijdrit overleven"

  Julain Alaphilippe blinkt in zijn gele trui nog altijd met 1'12" voorsprong op Geraint Thomas en 1'16" op Egan Bernal. Voor Eric Goens blijft de Fransman van Deceuninck-Quick Step nog wel even leider. 

   

  Sven Nys denkt dat de tijdrit de Fransman niet uit het geel zal krijgen. "Hij kan echt een goeie tijdrit rijden. De 2 dagen erna zijn een ander verhaal." Goens heeft ook vertrouwen voor de twee Pyreneeënritten op zaterdag en zondag.  "Hij is de dark horse waar niemand rekening mee hield. Iedereen gaat ervan uit dat hij eerder gisteren dan vandaag het geel verliest. Het is geen simpele duif."

   

  "De korte bergritten zijn in zijn voordeel", weet ook Broeckx. Zaterdag naar de Tourmalet is er 117,5 km af te leggen, zondag naar Prat d'Albis 185.

  Bekijk de volledige aflevering van Vive le Vélo van 18 juli: