• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belaey in Vive le Vélo: "Valpartij Van Aert was pech, maar die dranghekken zijn echt niet veilig"

  Volgens Kenny Belaey kan de Tour nog wat leren van de MotoGP.

  De val Van Aert, de winstkansen van man in vorm Julian Alaphilippe en de "vendetta" van Steven Kruijswijk. Journaliste Renate Verhoofstad, Belgisch kampioene wielrennen Jesse Vandenbulcke en meervoudig wereldkampioen trialbike Kenny Belaey bespraken dat en nog veel meer gisteren bij Karl Vannieuwkerke in Vive le Vélo.

  "Het is een beetje een Italiaanse Tour"

  Met nog 9 dagen op het menu is het nog absoluut niet duidelijk wie deze Tour gaat winnen. En daar zouden de parcoursbouwers wel eens voor iets tussen kunnen zitten. 

   

  "Het is een beetje een Italiaanse Tour", zegt Italië-kenner Renate Verhoofstad. "De Italiaanse parcoursbouwers staan er natuurlijk om bekend dat ze een soort opera maken van de koers. Dat doen ze door de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. Dat is dit jaar in de Giro niet zo goed gelukt."

   

  "Volgens mij hebben de parcoursbouwers van de Tour goed gekeken hoe ze dat in Italië doen. Het heeft al heel veel spektakel geboden de eerste dagen. "

  "Alaphilippe gaat beter rijden door de gele trui"

  Voorlopig in poleposition voor eindwinst in Parijs: Julian Alaphilippe. Maar heeft hij het ook echt in zich om de Tour te winnen? "We moeten hem eerst eens over een paar bergen zien rijden", zegt Kenny Belaey. "Ik denk dat hij misschien wel klasse genoeg heeft voor een podiumplaats. Maar om de Tour echt te winnen, dat weet ik niet." 

   

  "Ik geloof nog altijd in Thomas. Als je ziet hoe dicht hij zit, ik denk dat hij gewoon afwacht om aan te vallen op het juiste moment."

   

  Verhoofstad ziet Alaphilippe in elk geval wel floreren in de gele trui. "Ik heb het gevoel dat sommige renners die gele trui het liefst niet te vroeg om hun schouders dragen. Het geeft hen druk, ze willen geen energie verliezen aan de podiumceremonies."

   

  "Bij Alaphilippe heb ik net het gevoel dat het hem heel veel energie geeft en dat hij er beter door gaat rijden. In de sport is niks onmogelijk en kunnen sporters ook boven zichzelf uitstijgen." 

   

  Ook Jesse Vandenbulcke gelooft wel in de winstkansen van Alaphilippe. "De kans wordt steeds groter. Hij draagt de trui nu toch al een tijdje. Het zou in elk geval wel een mooie winnaar zijn."

  Alaphilippe: "Alles wat nu nog komt, is bonus"

  Ook Alaphilippe zelf had z'n tijdritzege niet echt verwacht, zo bleek aan tafel bij Maarten Vangramberen. "Het is een grote verrassing voor mij. Maar op zo’n parcours en met de benen die ik op dit moment heb, wist ik dat ik een mooie prestatie kon neerzetten en mijn gele trui kon behouden. Maar om met 14 seconden voorsprong te winnen op specialisten als Geraint Thomas, dat was een verrassing."

   

  Het Franse publiek ging uit de bol toen hun geletruidrager passeerde in de tijdrit. “Het is ook speciaal, een Fransman die de gele trui draagt. Vandaag was het ook de verjaardag van 100 jaar gele trui. Dus ik wilde die gele trui echt nog een dag behouden. Ik heb het maximale gegeven.”

   

  Heel Frankrijk hoopt dat Alaphilippe hen een Tourzege kan schenken, maar de Fransman blijft er nuchter bij. “Niets is onmogelijk, maar ik heb tot nu toe agressief gereden. Dat heeft me veel energie gekost, maar het heeft ook ongelofelijke momenten opgeleverd. Nu beginnen de serieuze bergritten. Alles wat er nu nog bij komt, is bonus.”

  "Fantastisch mocht Kruijswijk vendetta nemen voor Giro"

  Waar Frankrijk duimt voor Alaphilippe, vestigen de Nederlanders hun hoop op Steven Kruijswijk. Na een goede tijdrit staat die in het klassement knap derde op 2'12" van Alaphilippe en op slechts 46 seconden van Thomas.

   

  Renate Verhoofstad hoopt alvast dat Kruijswijk de eindzege pakt. "Al is het maar om af te komen van dat trauma dat we hebben overgehouden aan de val in de sneeuwmuur in de Giro (in 2016, red.). Hij stond toen op het punt om de Ronde van Italië te winnen, gleed uit en maakte een soort salto mortale in de sneeuw. Hij gaf daar de Giro uit handen. Anders was hij de 1e Nederlandse winnaar geweest en nu is het Tom Dumoulin geworden."

   

  "Ik hoop dat hij hoge ogen kan gooien. Hij moet zorgen dat hij geen inzinking krijgt. Je moet ook een beetje geluk hebben, af en toe hopen op een inzinking van 1 van je tegenstanders en dapper voor je eigen kansen durven te gaan. Ik zou het fantastisch vinden als hij daarmee een soort “vendetta” kan nemen voor die Giro die hij toen een beetje heeft weggegeven."

  "Die dranghekken zijn echt niet veilig"

  Voor Kruijswijk kreeg de dag wel nog een wrange nasmaak, want door de opgave van Wout van Aert is hij z'n kamergenoot kwijt. De onfortuinlijke Belgische kampioen tijdrijden bleef hangen aan de dranghekken en moest noodgedwongen de Tour verlaten.

   

  "Het was pure pech", zegt Kenny Belaey. "Als je rijdt voor winst en je weet niet goed waar je zit tegenover de andere mannen, dan weet je dat je op de limiet moet rijden. En dan is het net niet natuurlijk."

   

  Maar Belaey vindt dat ook de parcoursbouwers een verantwoordelijkheid dragen. "Ik vind die dranghekken echt niet veilig. Ze kunnen kiezen voor een ander dranghek, dat overhangt naar binnen. Zodat je met je schouder botst en weer weg kan."

   

  "Dit zou niet mogen gebeuren op een wedstrijd van topniveau.  In de MotoGP gaan ze er met 300 kilometer per uur af, staan ze op en hebben ze niks. Het parcours is ernaar gebouwd. Ze glijden weg en er zijn wat banden."

   

  Verhoofstad twijfelt of de oorzaak bij de dranghekken ligt. "Het is moeilijk in te schatten. Rijdt Van Aert er tegenaan. Neemt hij te veel risico’s? Is de druk op hem heel erg groot? Is de druk die hij zichzelf oplegt zo hoog dat hij nog wat meer de limiet op zoekt?"

  Belaey daalt op z'n achterwiel de Soulor af

  Kenny Belaey denkt stilaan aan afbouwen wat het trialbiken betreft. "Volgend jaar rijd ik mijn laatste wereldbekerwedstrijden en WK's. Daarna zal ik nog mijn projecten, nationale wedstrijden en alles op uitnodiging doen. Maar ik heb het een beetje gehad met de druk van EK's, WK's en wereldbekerwedstrijden."

   

  Speciaal voor Vive le Vélo liet de meervoudige wereldkampioen nog eens z'n kunsten zien. Balancerend op z'n achterwiel daalde hij de Col du Soulor af.

  Bekijk de volledige uitzending van Vive le Vélo:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.