Thomas: "Alaphilippe is iemand om in de gaten te houden"

  Thomas beet z'n tanden stuk op Alaphilippe.

  Geraint Thomas zette een knappe tijdrit neer in Pau, maar met Julian Alaphilippe was er toch nog ééntje sneller. Ook in het klassement moet Thomas de Fransman tot dusver voor zich dulden. En dus schuift hij de druk graag door: "Alaphilippe zit duidelijk in bloedvorm en is nu zeker de favoriet."

  Thomas deed een gooi naar de ritzege in Pau toen hij als eerste onder de tijd van De Gendt dook. Maar de Tourwinnaar van vorig jaar zag hoe Alaphilippe nog eens 14  seconden sneller was.  "Het was niet zo slecht. Het voelde alleen wel alsof ik wat oververhit raakte, dus ik probeerde daarmee om te gaan" zegt Thomas.

   

  "Dat is geen excuus, want de omstandigheden waren voor iedereen gelijk. Het ging best goed, alleen in het laatste stuk voelde ik me niet helemaal top. Ik had alles onder controle, maar in de laatste 8 kilometer voelde ik dat ik die 5 procent miste om echt het verschil te maken. Het was nog steeds een goede tijdrit, maar je bekijkt het natuurlijk altijd kritisch."

   

  De prestatie van Alaphilippe ontlokte ook bij Thomas bewondering. "Alaphilippe zit duidelijk in bloedvorm. Hij is nu zeker de favoriet en iemand die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Er is nog een lange weg af te leggen met nog veel lastige etappes."

  Mas: "Trots dat ik de witte trui mag dragen"

  Niet alleen Alaphilippe zorgde met een ijzersterke tijdrit voor blije gezichten bij Deceuninck-Quick Step. Ook klassementsrenner Enric Mas zette een sterke tijd neer. Als 9e was hij maar een kleine minuut trager dan Alaphilippe. Bovendien snoepte de Spanjaard de witte trui af van Bernal.

   

  "Het was een zware tijdrit, in warme omstandigheden. Maar ik ben tevreden met mijn prestatie en trots dat ik de witte trui mag dragen. Het is een droom die werkelijkheid wordt, maar de weg naar Parijs is nog ver. Ik zal elke dag blijven vechten." 

   

  Mas staat na 13 ritten knap vierde in de stand, op 2'44" van z'n ploegmaat Alaphilippe.

  Bardet: "Ik ben op zoek naar het goede gevoel"

  Thibaut Pinot deed het als 7e op 49 seconden van Alaphilippe niet onaardig. Dat kan niet gezegd worden van z'n landgenoot Romain Bardet. Die werd pas 39e op ruim 2'26" van Alaphilippe. 

   

  Halfweg de tijdrit voerde Bardet plots een fietswissel door. Vooraf afgesproken zo bleek. Bardet was gestart met een hybride fiets om zo tijd te pakken op z'n concurrenten in het heuvelachtige deel. Met z'n tijdritfiets kon hij dan weer een grotere versnelling trappen op het meer vlakke gedeelte om de schade te beperken. Dat was het plan, maar echt vlot ging de fietswissel niet en de tactiek bleek een slag in het water.

   

  Bardet staat in het klassement intussen 17e al op ruim 5'46" van Alaphilippe. “Ik ben op zoek naar het goede gevoel in deze Tour en deze tijdrit heeft niet de antwoorden geleverd waarop ik gehoopt had. De fietswissel was op dit parcours de beste oplossing voor mijn fysieke capaciteiten", zegt Bardet.

   

  De Fransman van AG2R blijft ondanks alles strijdvaardig. "Ik wil de Tour voortzetten zonder achterom te kijken en offensief blijven koersen. Mijn grootste doel is mijn niveau van de voorbije jaren terug te vinden."

  De fietswissel van Bardet:

  Quintana: "Tijd verloren, maar goed gevoel"

  Ook Nairo Quintana, geen tijdritspecialist, moest vandaag terrein prijsgeven. De Colombiaan van Movistar finishte op 1'51" van Alaphilippe en staat in de stand 9e op bijna 4 minuten van de Fransman.

   

  "Met de conditie gaat het goed. Hopelijk blijft het gevoel goed in de bergetappes die nu volgen en kan ik een goede prestatie neerzetten. Ik heb vandaag wat tijd verloren, maar ik voelde me goed. Op het vlakke laatste gedeelte konden de grote motoren meer snelheid ontwikkelen."

   

  Quintana is blij dat hij met z'n Movistar-team nu het hooggebergte in kan. "Nu is het aan ons, nu komen we op ons terrein."