• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Gendt na ijzersterke tijdrit: "Derde plaats was het hoogst haalbare"

  Enkel Thomas en Alaphilippe waren sneller dan De Gendt.

  Thomas De Gendt heeft een dijk van een tijdrit gereden. De renner van Lotto-Soudal had lang de beste tijd, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de derde plaats. "Ik kan mezelf weinig of niks verwijten."

  "Er waren gewoon 2 mannen beter en niet de minste"

  Thomas De Gendt lag langs op koers voor de ritzege, maar eerst Geraint Thomas en daarna ook Julian Alaphilippe doken nog onder zijn toptijd. Dacht De Gendt zelf aan winst? "Denken wel, maar 3e was zowat het hoogst haalbare vandaag denk ik", zei hij bij Renaat Schotte.

  "Ik had gehoopt op de top 10 en met goede benen moest dat ook lukken. Het ligt na mij allemaal dicht bij elkaar. Uran kwam heel dicht. Maar het verschil met de winnaar en de 2e is heel duidelijk, dus ik kan mezelf weinig of niks verwijten. Ik kan het niet op een verkeerde bocht steken, er waren gewoon 2 mannen beter. Alaphilippe is niet de minste en Thomas ook niet. Twee keer 3e in een tijdrit in een grote ronde, daar mag je fier op zijn."

   

  Toch droomde De Gendt in de hot seat wel van de overwinning. "Tot voor iedereen aan het 1e tussenpunt gepasseerd was wel. Maar dan gingen Kruijswijk, Thomas en Alaphilippe eronder. Dan kunnen ze nog stilvallen, maar bij het 2e tussenpunt was het wel duidelijk dat het niet meer voor de overwinning was. Toen was ook de stress weg. Ik had alleen nog stress voor Kruijswijk, omdat die nog onder mijn tijd zat. Top 3 was wel mooier dan de 4e plaats."

  "Jammer voor Wout, maar ik had hem sowieso geklopt"

  In de aanloop naar de tijdrit werd vooral over (de onfortuinlijke) Wout van Aert gesproken en niet zozeer over De Gendt. "Dat was ook terecht, hij is Belgisch kampioen en hij heeft nog geen enkele tijdrit verloren tot nu. Het is jammer van zijn valpartij, maar ik lag op dat punt nog altijd voor op hem. Ik denk dat ik hem sowieso geklopt zou hebben, ook al zou het heel nipt geweest zijn."

   

  "Het was misschien meer in mijn voordeel geweest als de tijdrit op de voorlaatste dag geweest was. Dan had ik iets meer kans gemaakt, omdat iedereen wat vermoeider is. Maar het is wat het is en daarmee moet je het doen. Derde vind ik meer dan mooi."

   

  Waar plaatst De Gendt deze prestatie in zijn tijdrituitslagen? "Het is nu de 4e keer dat ik 3e word in een tijdrit van een grote ronde, de 3e keer in de Tour zelfs. Ik vind ze allemaal even mooi. In de Giro was ik er heel dicht bij, 6 seconden. Nu is het verschil meer dan 30 seconden, dus ik denk dat die van Giro dan toch nog iets mooier is."

   

  De Gendt kan zich nu weer focussen op het afsnoepen van de bolletjestrui van z'n kamergenoot Tim Wellens. Of toch niet? "Dat is nog iets anders, dan spreken we al over het hooggebergte. Morgen beginnen we eraan, dat is nog iets anders dan een tijdrit van 27 kilometer."

  De Gendt schatte het goed in: "Het zal niet volstaan voor de overwinning"

  De 3e plaats in de tijdrit, De Gendt had het meteen na z'n finish al goed ingeschat bij Renaat Schotte. "Ik denk niet dat deze tijd volstaat voor de overwinning, maar ik heb wel het gevoel dat het heel dichtbij zal zijn. Het goede gevoel en de conditie zijn er en ik hoop dat deze tijd wel top 3 waard is. Dat zou mooi zijn."

   

  De Gendt legde de basis voor zijn toptijd in het 1e gedeelte. "De start was het moeilijkste punt. De 1e klim is de klim waarop je echt je tempo moet bepalen. Als je daar al achterop ligt, is het moeilijk om het nog goed te maken."

   

  "Maar als je daar te diep gaat, is het ook moeilijk om die voorsprong te verdedigen. Ik heb geprobeerd om in de afdaling zoveel mogelijk te recupereren zonder tijd te verliezen in de bochten. Op het laatste vlakke deel was het tegen de wind in serieus stampen."

  De Gendt wist al in de hot seat dat hij 3e zou worden:

  Meteen na de finish: "Heel jammer dat Van Aert gevallen is"