• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Voormalig toptalent Berahino test bij Zulte Waregem: “Hij verdient een nieuwe kans”

  Sinds deze week loopt er een opvallend gezicht rond aan de Gaverbeek. Voormalig Engels toptalent Saido Berahino is er op proef bij de ploeg van Francky Dury. Stoke-watcher Pete Smith, die Berahino volgde bij zijn club,  gelooft nog in de spits. "Hij moet verantwoordelijkheid nemen."

  Enkele jaren geleden was Saido Berahino één van de rijzende sterren in de Premier League. De spits brak in 2013 op 20-jarige leeftijd door bij West Bromwich Albion. Maar disciplinaire problemen deden zijn ster al snel tanen. Nu is de 25-jarige Berahino in Zulte Waregem beland, waar hij op proef is.

  Stukgelopen huwelijk met Stoke City

  Berahino was laatst actief bij Stoke City, dat in 2017 nog 14 miljoen voor hem betaalde. Al bleek het snel geen geslaagd huwelijk te zijn tussen club en speler. Sporza sprak met Pete Smith, journalist en Stoke-watcher, om zijn licht te laten schijnen over de onvoorspelbare aanvaller.


  “Het is geen verrassing dat Stoke van hem afwilt", zegt Smith. "We weten eigenlijk al sinds februari dat Berahino niet meer voor Stoke zou uitkomen. Hij is eigenlijk meteen na zijn aankomst in Stoke uit de gratie van de club gevallen. Hij scoorde geen doelpunten, maar ook naast het veld liep het fout. Zo kwam hij vaak te laat op training. Eén van de dieptepunten was een rechtzaak voor dronken rijden.”

  "Enfant terrible, maar beleefde jongen"

  De Engelse tabloids smulden van Berahino, die op regelmatige basis voor sappige verhalen zorgde. Zo deed het gerucht de ronde dat hij op enkele weken tijd driemaal vader zou zijn geworden bij drie verschillende vrouwen.

   

  “Hij haalde fratsen uit, maar hij is altijd erg goed geweest met de pers. Hij is een beleefde en vriendelijke jongen. Maar ik weet natuurlijk niet hoe het eraan toe ging in de kleedkamer. Hij moet niet echt een goede invloed hebben gehad op de spelersgroep", vertelt Smith.

  Berahino scoorde 20 doelpunten voor West Brom in het seizoen 2014-2015.

  "Hij kon scoren vanuit elke positie in de zestien"

  Sinds zijn doorbraak in 2013 bij West Brom waren er grote verwachtingen rond Berahino. In zijn topseizoen 2014-2015 scoorde hij 20 doelpunten voor The Baggies. Zo speelde hij zich in de kijker van onder andere Tottenham. “Die transfer ging niet door en daar was Berahino niet blij mee. Vanaf dat moment is het bergaf gegaan.”

   

  Aan talent ontbrak het alleszins niet bij de jonge aanvaller. “Hij is een erg goede afwerker. Hij is een heel slimme spits in het strafschopgebied. Hij kon scoren vanuit elke positie in de grote rechthoek. Hij stond zelfs op het punt om door te breken bij de Engelse nationale ploeg. We hebben nooit het beste van hem kunnen zien.”

  Nieuwe kans bij Essevee?

  Na zijn avonturen in Engeland volgt er mogelijk dus een opvallende carrièrewending. Kan hij bij Zulte Waregem zijn carrière opnieuw op de rails krijgen? “Hij verdient zeker een nieuwe kans. Maar het is aan hem."

   

  "Als hij zichzelf weer fit krijgt en opnieuw doelpunten begint te maken kan hij overal slagen. In Engeland zal zijn reputatie hem altijd achtervolgen, in België heeft hij die druk niet. Dat belooft alvast.”