• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  7 Belgen zien Yates winnen: "De beste renners waren weg"

  Benoot was de beste Belg op de 4e plaats.

  7 Belgen deden vandaag een gooi naar de ritzege in de eerste Pyreneeënrit. Simon Yates was ze allemaal te slim af. Tiesj Benoot was uiteindelijk de beste landgenoot op plaats 4. "Ik raakte bergop niet in mijn ritme." Ook Serge Pauwels kon niet volgen. "De 3 beste renners waren weg."

  Benoot (4e): "Jammer dat ik geen betere benen had"

  Tiesj Benoot kwam gisteren ten val in de finale van de etappe. Een dag later was hij opnieuw mee in de aanval. Hij werd uiteindelijk 4e. "Bergop liep mijn onderrug volledig vast en daardoor raakte ik niet in mijn ritme."

   

  "Dat zal wel iets met mijn val van gisteren te maken hebben. Ik voelde mij lang niet goed, maar raakte dan toch mee in de ontsnapping. Op de Peyresourde heb ik Tim Wellens geholpen voor de bergpunten, daarna heb ik mijn eigen koers gereden."

   

  "Jammer dat ik geen betere benen had, anders sprint ik mee voor de zege. Dat is koers, dat is de Tour. De drie die weg waren, waren vandaag gewoon beter. Het zijn ook drie heel sterke renners. Maar het is positief dat ik vandaag niet slechter was. Ik heb het nog geprobeerd, maar meer dan een vierde plaats zat er niet in.

  Pauwels (13e): "Ik blijf het proberen"

  Ook Serge Pauwels besefte al snel dat het moeilijk zou worden om voor de zege te gaan. "De groep was heel groot. Er waren ook veel goede renners mee zoals Yates, Bilbao, Clarke, Teuns,... Ik wist dus dat het heel moeilijk zou worden om het af te maken."

   

  "Met Van Avermaet had ik een goede ploegmaat mee. Maar als er twee cols van eerste categorie liggen, weet je dat de beste klimmers naar voren komen. Yates en Bilbao zijn echt wereldtoppers op dat vlak en ik kwam te kort om mee te zijn."

   

  "In de finale kwamen we ook geen moment dichterbij. Ik voelde meteen dat de besten weg waren. Trentin en Schachmann stopten ook perfect af. Er komen nog kansen, ik blijf het proberen."

  Naesen (7e): "Yates is geen sukkelaar"

  Oliver Naesen probeerde in de vlakke slotfase nog dichterbij te komen, maar dat lukte niet. "We hebben het geprobeerd, maar de samenwerking was niet ideaal. Met Van Avermaet en Stuyven rolde ik nog een aantal groepjes op, maar toen hoorden we dat er nog drie renners weg waren."

   

  "Dat waren ook gewoon de drie besten bergop. Je kunt het een paar honderd meter proberen te forceren, maar zeker geen dertien kilometer. Het gat was daardoor gewoon te groot na de top van de tweede klim."

   

  "Er zat wel meer in, maar het was direct duidelijk dat het moeilijk zou zijn vandaag. De winnaar van vandaag won vorig seizoen de Vuelta. Dat is dus ook geen sukkelaar."

  Van Avermaet (11e): "Niet veel kansen meer"

  "Ik heb vandaag gedaan wat ik moest doen", zegt Van Avermaet. "Het was heel moeilijk voor mij om te winnen vandaag. Als zo een grote groep wegrijdt, weet je dat er veel klimmers tussen zitten en dat het moeilijk wordt."

   

  "Ik heb zo lang mogelijk geprobeerd om mee te gaan, maar ik ben geklopt op mijn waarde. Tegen die lichtgewichten is het vooral schade beperken bergop om daarna proberen dichter te komen in de afdaling. Ze reden veel voorsprong bij elkaar en we kregen het gat niet meer dicht."

   

  "De volgende dagen wil ik mij nog laten zien. Er zijn niet veel kansen meer en alles zal moeten meezitten. We zien wel wat het wordt."

  Wellens (92e): "Rol uitgespeeld na eerste twee beklimmingen"

  Tim Wellens deed vandaag weer een zaakje in het bergklassement en is steviger leider. "Het kostte heel veel energie om in de ontsnapping te zitten. Daardoor had ik mijn beste krachten al verspeeld."

   

  "Ik heb er alles aan gedaan om de punten te pakken op de eerste twee beklimmingen van de dag, daarna heb ik het laten lopen. Morgen kan ik de bolletjestrui niet verliezen, maar er komt een zwaar weekend aan met veel punten."

   

  "De 40 punten bovenop de Tourmalet (zaterdag, red) zullen wellicht naar een klassementsman gaan die nog geen punten heeft. Ik hoop de trui dus nog eventjes vast te kunnen houden tot na die rit."

  Teuns (12e): "Eigen tempo gezocht bergop"

  Dylan Teuns kon vandaag geen tweede keer zijn armen in de lucht steken in deze Tour. "Ik zat mee in de ontsnapping, maar het was niet gemakkelijk om te volgen bergop."

   

  "Ik heb bewust mijn eigen tempo gekozen op zes kilometer van de top van de laatste beklimming. Die versnellingen van Yates en co. waren net iets te agressief. Ik versnelde in de laatste kilometer en kon aanpikken bij de achtervolgers net voor de top."

   

  "Daarna komen we geen seconde dichter. Ik had ook minder kracht in de benen dan op La Planche des Belles Filles. Meer zat er dus niet in vandaag."

  Stuyven (10e): "Tevreden met mijn dag"

  "Ik vond het vandaag de moeite waard om het te proberen", blikt Stuyven terug op zijn rit. "De groep was heel groot en er waren veel klimmers bij. Die vlogen er ook meteen in op de laatste klim. Alles loopt goed voor ons, maar die eerste drie waren er te veel aan."

   

  "We hebben nog vol gereden om terug te komen, maar Yates, Bilbao en Mühlberger waren weg. Ik mag tevreden zijn met mijn dag."