• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Ik hoop dat Philipsen voor sprints gaat en niet voor klassiekers"

  Jasper Philipsen maakte op zijn 21e zijn debuut in de Tour.

  Sven Nys: "Philipsen heeft een heel mooie ronde gereden."

  Jasper Philipsen heeft het in zijn eerste Tour uitstekend gedaan. De jonge Belg van Team UAE reed zichzelf en zijn kopman Alexander Kristoff meer dan regelmatig in de kijker.  Vandaag komt hij - zoals verwacht - niet meer aan de start. "Hij heeft een heel goeie Tour gereden", zegt Sven Nys.

  De boodschap kwam gisteren tijdens Vive le Vélo: Philipsen zal niet meer starten. Zijn team wil de 21-jarige Belg niet opbranden. Aan tafel bij Karl vonden ze dat een verstandige beslissing: "De zwaarte van de Ronde van Frankrijk gaat nu beginnen", zegt Nys. "Het was ook zo aangekondigd. Ik denk dat hij de keuze heeft gemaakt om niet meer van start te gaan. Dat wordt misschien iets voor de komende jaren."

   

  "Hij heeft een heel mooie ronde gereden. We hebben een toekomstig winnaar gezien van de spurt in de Ronde van Frankrijk." 

   

  "Verstandig", noemt collega-renner Stijn Steels Philipsens beslissing. "Ik hoop dat hij zich in de toekomst gaat concentreren op de sprints en dat hij niet voor het klassieke voorjaar gaat. Er mikken al superveel renners op het klassieke voorjaar en er zijn heel weinig kansen."

   

  Steels denkt dat de combinatie niet mogelijk is. Al werpt presentator Karl Vannieuwkerke de namen Tom Boonen en Wout van Aert op tafel. Steels is niet overtuigd: "We hebben een keer nood aan een rassprinter in België. Als zuivere sprinter kun je op een jaar 40 keer voor de overwinning sprinten, als klassiek renner heb je 5 of 6 kansen. Ik zal hem dat toch een keer zeggen."

  "Laat Merlier voorlopig maar doen, wat hij het liefste doet"

  Over rasspurters gesproken, moet Tim Merlier niet snel in een Tour-ploeg? Nys: "Ik denk dat hij daar de capaciteiten voor heeft. Maar dan zullen er wel nog een aantal stappen gezet moeten worden, misschien in de slipstream van Mathieu van der Poel. Ik denk dat hij daar ook stiekem van droomt na wat hij de afgelopen maanden allemaal gepresteerd heeft."

   

  Steels vraagt geduld: "Laat Merlier maar voorlopig doen wat hij het liefste doet. Hij zal wel langzaamaan groeien. Hij crost graag, dus mag je hem dat niet afpakken."