BAS motiveert: club KVM is schuldig, maar puntenaftrek kan niet

  De straf van  KV Mechelen in het omkoopschandaal kenden we gisteren al, de motivering hebben we nu kunnen inkijken. Daarin lezen we onder meer dat KVM met een puntenaftrek aan de competitie laten beginnen niet kan, want dat laat het bondsreglement niet toe.

  Het BAS stelde een uitvoerige motivering van meer dan 300 bladzijden samen. KV Mechelen is wel degelijk schuldig aan matchfixing en mag volgend jaar geen beker of Europees voetbal spelen. 

   

  Een van de belangrijkste argumenten van KVM voor de vrijspraak was dat de club onmogelijk toerekenbaar kon worden gehouden voor de daden van de 4 betrokken bestuurders (Somers, Vanroy, Timmermans en Steemans, red). "De gewichtige functies van de beklaagden zijn doorslaggevend", stelt het BAS evenwel in 50 pagina's gewijd aan de club.

   

  "Voorop  staat dat daden van personen die een functie bekleden binnen een rechtspersoon (de club, red), kunnen worden toegerekend aan de rechtspersoon. Die personen vervulden stuk voor stuk een cruciale functie." Steemans, Somers en spelersmakelaar Veljkovic worden gezien als de architecten. 

   

  De verdediging van KVM wierp ook op dat het dossier niet volledig is (bvb. telefoontaps), maar het BAS vindt dat de elementen à charge voldoende bewijskracht hebben.

   

  Degradatie kon evenwel niet, want daarvoor kwam de vordering te laat, oordeelde het BAS vorige week al.  En puntenaftrek dan? Dat is ook niet mogelijk, stelt het BAS. Want volgens het bondsreglement kan dat enkel als bijkomende straf bij degradatie, ter bescherming van de clubs in de lagere reeks.

   

  Het bondsreglement voorziet tot 3 jaar uitsluiting, maar omdat het bondsparket niet zwaarder had gevorderd, legt het BAS maar 1 jaar op. Er is geen boete, omdat bondsprocureur Kris Wagner dat niet vroeg.

  Mortelmans blijft voor 3 jaar geschorst

  Walter Mortelmans, de spelersmakelaar van Olivier Myny, blijft voor 3 jaar geschorst. Hij wordt schuldig bevonden. Net als onder anderen Johan Timmermans, een van de veroordeelde KVM-bestuurders. De oud-voorzitter is 10 jaar geschorst, maar overweegt naar een burgerlijke rechtbank te trekken.

  Verslag in Het Journaal: