Bondscoach over niet-selectie Aelbrecht: "M'n moeilijkste beslissing"

  Gert Vande Broek spreekt de Yellow Tigers toe tijdens de Nations League.

  Gert Vande Broek spreekt de Yellow Tigers toe tijdens de Nations League.

  Freya Aelbrecht heeft ontgoocheld gereageerd op haar niet-selectie voor de Yellow Tigers. Bondscoach Gert Vande Broek toont begrip voor de teleurstelling van de middenaanvalster en laat de deur open. "Dit is geen definitieve beslissing", vertelt hij aan Sporza.

  Na de zware Nations League-campagne beginnen de Belgische volleybalvrouwen binnenkort aan het tweede luik van hun zomer, met het olympisch kwalificatietoernooi en het EK. De 29-jarige Freya Aelbrecht is niet geselecteerd en dat valt de middenaanvalster zwaar.

   

  "Ik ben niet langer een Yellow Tiger en dat breekt mijn hart", schrijft ze op Instagram. "Na de knappe prestaties van het team in de Nations League vond de bondscoach geen motivatie, tijd en energie meer om mij in te passen. Nochtans was dat wel afgesproken en was ik supergemotiveerd."

  Bondscoach: "Mijn moeilijkste beslissing"

  Bondscoach Gert Vande Broek toont begrip voor de ontgoocheling van Aelbrecht. "Ik besef dat ze teleurgesteld is en dat getuigt ook van de grote affiniteit die ze altijd getoond heeft voor ons project. Het was de moeilijkste beslissing die ik ooit genomen heb als bondscoach", vertelt Vande Broek aan Sporza.

   

  "De voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi is zeer kort en daarna volgt al heel snel het EK. Onze jonge ploeg heeft een grote progressie doorgemaakt en een bepaalde speelstijl ontwikkeld. Daarin kunnen we de kwaliteiten van Freya niet in één, twee, drie integreren."

   

  "In die korte voorbereidingsperiode is het niet opportuun om te zoeken naar andere evenwichten en een andere speelstijl. Daarom willen we voortbouwen op wat we de voorbije 3 jaar gedaan hebben met deze jonge ploeg. Die beslissing hebben we in eer en geweten en na overleg genomen."

   

  "In een gesprek dat 3 uur geduurd heeft, heb ik Freya deze beslissing uitgelegd. Ik heb er alle begrip voor dat dit moeilijk valt, maar op dit moment is dit de juiste keuze voor de ploeg. Dat betekent niet dat dit een definitieve keuze is. De deur van de nationale ploeg is nooit gesloten."

  Gert Vande Broek

  Gert Vande Broek

  "Ambiëren top 8 op het EK"

  De Yellow Tigers hebben een druk programma in augustus, met het olympisch kwalificatietoernooi en het EK. "We zien 2019 niet als een heel cruciaal jaar. Vanaf het begin van het seizoen hebben we gezegd dat onze grote ambitie het WK 2022 is. Daar willen we staan", zegt bondscoach Vande Broek.

   

  "Het EK is dus geen finale doelstelling, maar een tussendoel. We willen natuurlijk wel een goed toernooi spelen. De minimale ambitie is om de 2e ronde te halen. De iets ambitieuzere doelstelling is een plaats in de top 8."

   

  Voor het EK spelen de Yellow Tigers eerst nog het olympisch kwalificatietoernooi. "Daar zitten we in een bijzonder zware poule, met de nummer 2 van de wereld (Italië) en de nummer 4 van de wereld (Nederland). Zij focussen volledig op dit toernooi", weet Vande Broek.

   

  "We willen ons natuurlijk wel maximaal tonen, maar ons daar plaatsen voor de Spelen is geen realistische doelstelling. Voor onszelf denken we dat onze grootste kans op het tweede toernooi ligt, in januari."