Verheyen over ex-coach Waseige: "Hij was een heel warme man"

  Met ex-bondscoach Robert Waseige verliest het Belgisch voetbal een aimabel figuur. Gert Verheyen, die drie jaar speelde onder Waseige bij de nationale ploeg, herinnert hem als warme man: "Al was hij niet voor iedereen even gemakkelijk."

  Gert Verheyen speelde drie jaar onder de hoede van Robert Waseige bij de nationale ploeg. In die periode speelden Verheyen met de Rode Duivels het EK in eigen land in 2000 en twee jaar later het WK in Japan en Zuid-Korea. 

   

  Wat heeft Waseige betekend voor Verheyen in zijn carrière bij de nationale ploeg? “Voor mij was Robert de coach die mij bij de nationale ploeg voor het eerst vertrouwen heeft gegeven. Iets wat ik wel had op clubniveau bij Club Brugge”, zegt Verheyen.

   

  “Als ik voor de nationale ploeg speelde had ik aanvankelijk niet hetzelfde goede gevoel dat ik wel had bij Club. Hij was de eerste bondscoach die me dat gevoel kon geven, door de warme persoon die hij was. Maar zonder al te veel woorden. Ik heb onze goede band altijd erg geapprecieerd.”

  "Een vaderfiguur, maar ook tactisch goed onderlegd"

  Waseige stond bekend als een trainer die dicht stond bij zijn spelers. “Hij was een warme man”, vindt ook Gert Verheyen. “Al was hij niet voor alle spelers even gemakkelijk. Als er dingen waren die hem niet aanstonden, dan kon hij zich heel kwaad maken. Bepaalde jongens zullen dat wel geweten hebben.”

   

  "Hij was een warme figuur, maar als coach was hij meer dan dat. Op voetbalgebied stond hij voor duidelijkheid, allemaal niet te ingewikkeld. Maar hij was ook tactisch erg goed onderlegd. Zeker voldoende om bondscoach te zijn", benadrukt Verheyen.

  WK 2002: Waseige veert recht na de match tegen Rusland. België plaatst zich voor de achtste finales tegen Brazilië. Gert Verheyen (nr. 11) viert mee.

  "Bij nationale ploeg eindigt het bijna bij elke coach op een slechte manier"

  Na het tegenvallende EK in België en Nederland klonk er kritiek op de aanpak van Waseige. Maar ondanks de twijfels bleef Waseige aan het roer en loodste hij België in 2002 naar het WK in Japan en Zuid-Korea. Al was zijn relatie met de pers tegen dan erg verzuurd.

   

  “Ik heb nooit anders geweten bij de nationale ploeg. In het begin is altijd alles rooskleurig, maar uiteindelijk eindigt het bijna bij elke coach op een slechte manier. Dat was een beetje eigen aan de Rode Duivels."

   

  Aan de vooravond van het WK in 2002 kondigde Waseige plots aan dat hij na het WK zou stoppen als bondscoach. Een verrassing die niet bij iedereen in goede aarde viel. Al maakte het destijds voor Verheyen niet al te veel meer uit.

   

  “Ik had voor dat WK al beslist om te stoppen bij de nationale ploeg. Die plotse aankondiging van zijn vertrek kwam voor mij misschien zelfs nog goed uit. Zo moest ik hem het nieuws niet brengen dat ik zou stoppen bij de Rode Duivels.”

  Sportieve revanche in Japan en Zuid-Korea na afgang op Euro 2000

  De beste prestaties onder Waseige leverden de Belgen op het WK 2002. Na de gewonnen spektakelwedstrijd tegen Rusland plaatsten ze zich als tweede van de poule voor de achtste finales. Daar werden ze uitgeschakeld door Brazilië, de latere wereldkampioen.

   

  “Voor mij is het eigenlijk vroeger begonnen. Alleen al de manier hoe we op dat WK zijn geraakt. We hebben als grote underdog Tsjechië uitgeschakeld in de barrages. Zij waren op zich een veel betere ploeg dan wij. Dat was voor mij al een half wonder."

   

  "Op het WK zelf speelden we eigenlijk geen fantastische groepsfase. En dan tegen Brazilië… dat zullen we nooit weten of het anders had kunnen lopen", alludeert Verheyen op het legendarische afgekeurde doelpunt van Wilmots. Al is mijn gevoel altijd geweest dat we die match toch niet zouden gewonnen hebben."