• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Advocaat Beerschot: "Het BAS zegt nu: bedrieg de boel maar!"

  Thomas Gillis

  Thomas Gillis had gehoopt dat Beerschot de plaats van KV Mechelen in 1A had mogen innemen.

  Niet Beerschot maar KV Mechelen zal straks in 1A mogen aantreden. Bij Beerschot voelden ze de bui al hangen, maar dat neemt niet weg dat de verontwaardiging blijft. "Dit botst met alle regels van het moreel, juridisch en sportief fatsoen."

  "Deze uitspraak is geen verrassing, want de krijtlijnen ervan waren al zichtbaar in de voorlopige uitspraak van het BAS", zegt Thomas Gillis, advocaat van Beerschot.

   

  "Het enige wat nu vaststaat, is dat KV Mechelen en 4 van zijn bestuurders zich schuldig gemaakt hebben aan matchfixing, iets wat ik al maanden zeg en wat glashelder was."

   

  "Alleen laat een slordig bondsreglement toe dat er straffeloosheid is voor het ergste wat je kunt doen in de sport, namelijk matchfixing. Want laat dit duidelijk zijn: ze zeggen hiermee dat dit mag. Het BAS zegt: doe maar op, bedrieg de boel maar!"

   

  "Nu is er geen degradatie én geen puntenaftrek voor KV Mechelen. Dat botst met alle regels van het moreel, juridisch en sportief fatsoen."

   

  Volgens Beerschot had KV Mechelen wel degelijk nog puntenaftrek kunnen krijgen. "Maar ook hier creëert een slordig reglement hiervoor een opening, door dit te koppelen aan de degradatie. Maar het BAS had dit anders kunnen interpreteren."

  België maakt een slechte beurt. De schade voor ons voetbal is onherstelbaar.

  Thomas Gillis (advocaat Beerschot)

  "We blijven vechten tot de laatste snik"

  Volgens Thomas Gillis is door deze uitspraak "de schade voor ons nationale voetbal onherstelbaar". "België maakt een slechte beurt, want dit is een primeur dat een club schuldig bevonden wordt en gewoon in dezelfde reeks mag blijven spelen."

   

  Bij Beerschot willen ze in ieder geval "vechten tot de laatste snik". "Misschien als enige, want we hebben de indruk dat de KBVB zijn verantwoordelijkheid niet zal opnemen."

   

  Beerschot zal proberen om de uitspraak van het BAS te laten vernietigen, ook al beseft het dat het dat niet meer kan doen voor de start van de competitie. "We zullen een annulatieberoep indienen bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. We denken dat we daar een aantal gronden voor hebben."

  Beschikking Beerschot vervalt: competitie kan van start gaan

  Thomas Gillis bevestigt wel dat de beschikking die de rechtbank van eerste aanleg had uitgesproken, waarbij de definitieve samenstelling van de reeksen 1A en 1B verboden werd, vervalt door de uitspraak van het BAS. Hierdoor kunnen de competities in beide reeksen gewoon zoals gepland van start gaan.