• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kan Pro League volgend seizoen licentie KVM afnemen? "Moet bekeken worden"

  Met gemengde gevoelens. Zo valt de reactie van Peter Croonen, de voorzitter van de Pro League, op de uitspraak van het BAS samen te vatten. De vraag blijft wel open of de Pro League volgend seizoen KV Mechelen een licentie zal toekennen?

  "Straf is op eerste gezicht niet zwaar"

  KV Mechelen en 4 bestuurders zijn schuldig aan matchvervalsing, zo heeft het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAs) geoordeeld. Maar de club degradeert niet en wordt geen punten afgetrokken. Peter Croonen houdt er dubbel gevoel aan over.

   

  "Ik ben tevreden dat er eindelijk een finale uitspraak is. Dat heeft langer geduurd dan we hadden gehoopt. Deze uitspraak stelt ons hopelijk in staat om een uitspraak te doen over het laatste Europese ticket. Hopelijk beslist de UEFA dat we dat ticket niet verliezen", zegt Croonen.

   

  "Anderzijds zijn de straffen die zijn uitgesproken op het eerste gezicht niet zwaar. Dat zal waarschijnlijk ook het algemeen gevoel zijn. Maar de realiteit is natuurlijk dat KVM deelname aan de Europa League aan zich ziet voorbijgaan. Wat financieel toch een streep door de rekening is."

   

  "Als Pro League hebben we het BAS en de Geschillencommissie in alle onafhankelijkheid hun werk laten doen."

  Pro League kan licentie inhouden

  De vraag is of er nog een staartje komt aan deze zaak? Volgens het reglement van de Pro League zal geen licentie worden toegekend aan clubs die veroordeeld zijn voor daden van competitievervalsing of medeplichtigheid daaraan.

   

  De licentie voor het seizoen 2019-2020 is toegekend, maar de Pro League zou het volgende seizoen wel acties kunnen ondernemen. "Om je licentie te behouden, zijn er voorwaarden", reageert Peter Croonen, die nog maar enkele weken voorzitter is van de Pro League.

   

  "We moeten de sancties eens rustig bekijken. Ik ken het reglement nog onvoldoende, maar het zal bekeken worden. Ook de voetbalbond moet zijn reglement trouwens stevig onder het licht houden. Die oefening is gestart."

   

  "Als Beerschot naar de burgerlijke rechtbank trekt, dan zullen we ook hun argumenten bekijken. Maar naar mijn gevoel zal de competitie kunnen starten zoals voorzien."