"Crossers kunnen door een muur en hebben streepje voor op renners met lange trainingen"

  Vive le Vélo ontving gisteren veldrijdster Jolien Verschueren, ex-wielerprof Staf Scheirlinckx en analiste Marijn de Vries voor een uitgebreide babbel. Vier uitgesproken passages.

  "In het nieuwe wielrennen zal meer gecombineerd worden met cross"

  De machtige zege van Wout van Aert maandag kwam mee tot stand door een sterke eindjump. Karl Vannieuwkerke wierp de vraag op of crossers voordeel halen uit hun ervaring en behendigheid in het veld? 

   

  “Ik denk dat crossers door de verzuring kunnen", zei Staf Scheirlinckx. "In de cross moeten ze een uur echt doorbijten. Volgens mij wordt het nieuwe wielrennen een wielrennen waar renners meer zullen combineren met de cross. We spreken natuurlijk over fantastische talenten, maar wie in het rood kan gaan, wie door een muur kan, heeft toch een streepje voor op de renners die wij allemaal kennen en lange trainingen doen en veel wedstrijden rijden. Daardoor vlakt de explosiviteit af."

  "Van Aert moet mee naar het WK"

  In september wordt het WK gereden in het Britse Yorkshire. Mathieu van der Poel zal er zijn. Wout van Aert heeft aangegeven voor het veldrijden te kiezen. Jammer, vond analist Marijn de Vries. "Hij moet zeker mee. Ik kijk er sowieso naar uit om Van Aert en Van der Poel meer tegen elkaar te zien koersen op de weg."

   

  Met zijn kwaliteiten moet Van Aert een gooi kunnen doen naar heel wat klassieke zeges, was de conclusie aan tafel. En niet alleen dat. "Van Aert is een sprinter die het van een lange sprint en veel wattage moet hebben. Dat vind ik een veel mooiere sprint. Hij is iemand die voor de groene trui kan gaan, want hij kan ook mee als het omhoog gaat."

  "Pinot en zijn ploeg waren mentaal niet klaar"

  Heel wat klassementsrenners werden maandag uit de race geslagen onderweg naar Albi. De lijst was lang: Pinot, Uran, Valverde, Porte, Fuglsang, Landa,
  Nibali, Aru, Mollema.

   

  "Voor mij was Pinot iemand die misschien zou kunnen verrassen in deze Tour, maar ik zag zo een typisch Franse mentaliteit bij hem. “We komen wel nog naar voren”.  Ik begrijp het niet goed", reageerde Staf Scheirlinckx.

   

  "Ik denk dat hij gewoon mentaal niet klaar was, en zijn ploeg ook niet, om voor het geel te gaan. Wij hadden voor de rit gezegd dat het een heel gevaarlijke rit zou worden en dat het belangrijk zou zijn om je niet in slaap te laten wiegen. In het peloton daarentegen startte de helft van de renners met het idee dat het een vlakke rit was en dat ze hun benen wel zouden kunnen sparen. Het was dus wel te verwachten dat dit zou gebeuren."

  "Welke renner durft nu kritiek geven op het Tour-parcours?"

  Staf Scheirlinckx richtte enkele jaren geleden een belangenvereniging voor renners op: Belgian Professional Cycling Association (BPCA) "Wat we doen is renners verenigen", legde Staf Scheirlinckx uit. "Belgie blijft daar wat in achter en het is nochtans nodig."

   

  "Er zijn heel veel actoren in het wielrennen: organisatoren, ploegen, federaties,
  sponsors, enzovoort. Die zijn niet per se tegen de renners, maar ze hebben er misschien wel belang bij dat renners geen stem hebben. Als renner zou ik mijn nek ook niet uitsteken."

   

  "Welke renner durft kritiek te geven op het parcours van de Tour, bijvoorbeeld? Dat is gewoon zelfmoord plegen. Het is dus nodig dat iemand het opneemt voor de renners."

   

  Waarom dat nodig is, toont een filmpje uit Vive le Vélo uit 2007 met Staf Scheirlinckx in een bijzonder grappige hoofdrol.