• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Aert "the day after": "Ga nog meer afstappen van mijn traditionele crossprogramma"

  Van Aert geniet van een koffie op de rustdag.

  Wout van Aert verbaast in zijn eerste Tour vriend en vijand. De Belg van Jumbo-Visma ziet ook in de tijdrit van vrijdag kansen. "Ik kijk ernaar uit om mijn driekleur een eerste keer te showen", zegt Van Aert, die weinig graten ziet in het gebruik van ketonen. "Het is hetzelfde als gelletjes in de koers."

  "Ik heb mijn zege al op zak"

  Van Aert reed met Jumbo-Visma een ijzersterke ploegentijdrit op de tweede dag en won gisteren zelf zijn eerste Tour-etappe na een rechtstreeks sprintduel met Elia Viviani. Vrijdag staat een tijdrit van 27 kilometer op het programma in Pau. Iets voor Van Aert? "Ik denk dat ik zeker heel ver kan geraken", blikt Van Aert vooruit.

   

  "Mijn twee vorige tijdritten heb ik dit seizoen al gewonnen. Zowel op het BK als in de Dauphiné waren het tijdritten op een heel hoog niveau met sterke tijdrijders aan de start. Ik ben natuurlijk ambitieus."

   

  Wie worden de grootste concurrenten voor Van Aert? "Ik heb Rohan Dennis nog niet veel zien doen in deze Tour. Als hij ergens mee in zijn hoofd zit, dan is het wel met die tijdrit van vrijdag. Ik heb mijn zege al op zak, voor mij hoeft het dus niet meer."

   

  "Het zou uiteraard heel mooi zijn en het is ook mijn enige kans om dit seizoen mijn driekleur te showen. Dat wordt leuk. De afstand ligt mij en het parcours is vergelijkbaar met dat van de Dauphiné."

  Ik heb Rohan Dennis nog niet veel zien doen in deze Tour. Als hij ergens mee in zijn hoofd zit, dan is het wel met die tijdrit van vrijdag.

  "Ketonen zijn hetzelfde als gelletjes gebruiken"

  Jumbo-Visma maakte er vandaag als eerste wielerploeg geen geheim van dat de renners van het team ketonen gebruiken. Ook Van Aert dus. "Het is eigen aan de Tour dat over alles commotie gemaakt wordt. Ketonen zijn gewoon voedingssupplementen en zo gebruiken we er veel", blijft Van Aert op de vlakte.

   

  "We zijn op het hoogste niveau bezig en dus is het normaal dat we alles gebruiken om beter te presteren. Het is in mijn ogen een beetje hetzelfde als gelletjes gebruiken tijdens de koers. Dat moet ik ook niet elke dag uitleggen."

   

  "Bij ons in de ploeg hebben ze een heel "performance team". Zij zijn er heel goed mee bezig om uit te pluizen wat de renners beter kan maken. Voor je plezier moet je alleszins geen ketonen nemen", lacht Van Aert.

   

  "Ik ga er natuurlijk niet alles over vertellen, maar de trainers bepalen op welke momenten het strategisch is om ketonen te nemen", sluit de beste Belgische renner van het moment het hoofdstuk af.

  Het is eigen aan de Tour dat over alles commotie gemaakt wordt. Ketonen zijn gewoon voedingssupplementen en zo gebruiken we er veel.

  "Aan het crossseizoen beginnen in oktober"

  Iets anders dan. Heeft Van Aert tijdens deze Tour al veel aan de cross gedacht? "Zelf niet, maar het is wel vaak het gespreksonderwerp in de koers. Jongens waar ik nog niet mee gepraat had, beginnen toch over de cross en ook tijdens interviews moet ik vaak over de cross praten."

   

  "Het achtervolgt mij. Ik heb al vaak gezegd dat iedereen er welkom is. Er is veel over te doen, maar ik ben wel zeker dat het niet voor iedereen een ideale voorbereiding zou zijn."

   

  Hoe ziet de komende veldritwinter eruit voor Van Aert? "Ik heb er wel een idee van waar ik aan mijn crossseizoen wil beginnen. Ik zal zeker niet bij de start van het seizoen inpikken. Ik ga mijn winterstop in de zomer houden. In augustus neem ik vakantie, om daarna in september op te bouwen en aan het seizoen te beginnen in oktober."

   

  "In principe rijd ik dus zeker niet de WB-manches in de VS. Ik heb de kalender ook nog niet goed bekeken. Het is de bedoeling om nog meer af te stappen van het traditionele programma en meer de crossen te doen die mij goed liggen. De focus ligt echt op de maand januari."

  Het is de bedoeling om nog meer af te stappen van het traditionele programma en meer de crossen te doen die mij goed liggen.

  De babbel van Renaat Schotte met Wout van Aert: