• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pinot baalt nog altijd: "Veel woede", Ineos in een zetel: "Alles volgens plan"

  Thomas en Bernal

  Rijden de 2 grootste kandidaten voor de eindzege net als vorig jaar weer in dezelfde ploeg?

  De eerste rustdag in de Tour is een goeie gelegenheid om eens te peilen bij de voorlopige winnaars en verliezers voor het algemene klassement. Bij het ervaren Ineos, met Thomas en Bernal, was er niets dan tevredenheid en dat staat in schril contrast met de donderwolk die Thibaut Pinot was op zijn persconferentie.

  Thomas: "In de Tour moet je altijd op je hoede zijn"

  Ineos, het voormalige Sky, mag dan wel de gele trui niet in handen hebben op de rustdag, met Geraint Thomas op 2 en Egan Bernal op 3 heeft de Britse ploeg zoals wel vaker de sleutels in handen van deze Tour.

   

  "We waren in elke sleutelrit op de afspraak: de ploegentijdrit, op La Planche des Belles Filles en ook in de rit waarin Pinot en Alaphilippe wat seconden namen, waren de benen goed", zegt titelverdediger Thomas. "Dat is allemaal bemoedigend."

   

  "Gisteren was dan weer een geweldige dag voor ons. Het bewijst dat je altijd op je hoede moet zijn in de Tour."

   

  Bernal heeft voorlopig de witte trui in handen, maar de Colombiaan heeft hogere doelen. "Liever geel dan wit, dat is ook de mening van de ploeg. Ik denk dat ik blij mag zijn met de huidige situatie", zegt Bernal, die nooit het achterste van zijn tong liet zien. "Het waren lastige dagen, maar we staan toch 2e en 3e in het klassement."

   

  Voorlopig staat Julian Alaphilippe nog boven de 2 kopmannen van Ineos. "Voorlopig vinden we het niet erg dat hij her en der wat seconden sprokkelt, want hij was tot nu toe nooit een klassementsman. Maar naarmate de Tour vordert, zullen we hem toch meer in het oog moeten houden."

  Pinot: "Ik kolk van woede. Ik kan nog altijd het podium halen"

  Thibaut Pinot leek tot zondag de grootste uitdager te worden van de Ineos-tandem, maar toen kreeg hij in de waaierrit 1'40" aangesmeerd. "Ik voel nog altijd veel woede, nog veel frustraties. Dit hadden we niet verdiend", zegt Pinot.

   

  "We hadden tot nu toe 0 fouten gemaakt en gisteren maakten we 1 foutje. Ik heb al vaker moeten aanvaarden dat ik tijd verloor in een waaier, maar dat kan ik deze keer niet. Ze hebben geen 1'40" op ons genomen, wij hebben hen 1'40" gegeven."

   

  Hoe kan Pinot dan dat foutje verklaren? "Waaiers, dat is geen individuele zaak, maar een collectieve. Zoals een ploegentijdrit. Het ging maar om 2 renners vlak voor mij. Dat frustreert mij."

   

  Pinot wil de tegenslag gebruiken om terug te slaan de komende dagen. "Ik ben ongeduldig, want ik kolk van woede. Ik zou nu al de rit van zaterdag (naar de Tourmalet) willen aanvatten. Mijn doel om het podium te halen, is nog altijd realistisch. Daar twijfel ik niet aan. Daar heb ik de benen voor."