Titelverdedigster Plasschaert voor WK: "Resultaat is dit jaar minder van belang"

  Morgen gaat in Sakaiminato in Japan het WK zeilen in de Laser Radial-klasse van start. Onze landgenote Emma Plasschaert verdedigt er haar wereldtitel. Met welke ambities zal Plasschaert er van wal steken? “De echte focus ligt op het olympisch testevent later deze zomer.”

  Emma Plasschaert maakte vorig jaar de sprong naar de absolute wereldtop door in Aarhus voor het eerst in haar carrière wereldkampioen te worden. De zeilster begint morgen zo als titelverdedigster aan het WK zeilen in de Laser Radial-klasse. Brengt die status extra druk met zich mee?

   

  “Iedereen zal nu wel meer met argusogen naar me kijken”, vertelt Plasschaert aan Sporza. “Er zullen meer verwachtingen zijn, maar ik ga met dezelfde instelling naar daar als vorig jaar. Ik wil kijken waar ik sta in mijn ontwikkeling en hoe ik kan presteren in verschillende omstandigheden." 

   

  "Hopelijk zal het resultaat mooi zijn, maar in het grotere plaatje is het minder van belang voor mij. Vorig jaar was het een belangrijk WK, omdat het de eerste kans was om België als land te kwalificeren voor de Spelen. Nu is het nog steeds belangrijk, want een WK blijft natuurlijk een WK. Maar we zeilen nu niet op een olympische locatie."

  "Hoofddoel blijft het olympisch testevent in augustus"

  Ondanks het feit dat Plasschaert als titelverdedigster zal aantreden op het WK, ligt de échte focus pas een maand later, op het olympische testevent. Op dat testevent krijgen de zeilsters de kans om het olympische water al eens uit te proberen.

   

  “Het WK vindt plaats aan de westkust van Japan, terwijl de Spelen zullen plaatsvinden aan de oostkust. Vergelijk het met de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, die zijn ook niet hetzelfde. Daarom pieken vele zeilsters naar dat testevent, want het belangrijkste blijft toch om goed te doen op het olympische water.”

   

  “Fysiek voel ik me ook goed op dit moment. Al zijn er wel enkele kleine kwaaltjes. Het is
  al een lang seizoen geweest, dus het is normaal dat er wat "wear and tear" komt. Maar alles is volledig onder controle.”

  Twee maanden Japan, dan rustperiode

  “Na het testevent voor de Olympische Spelen volgt er ook nog een wereldbekerwedstrijd op datzelfde water. We plannen om die twee wedstrijden na elkaar te doen. Daarna is het even bekomen want dan zal ik bijna twee maanden in Japan zijn geweest."

   

  "Na de zomer ga ik opnieuw op de vaste trainingsbasis in Spanje trainen en dan volgt in februari 2020 al opnieuw een WK. De nieuwe wereldkampioen zal die titel dus maar een zestal maanden kunnen vasthouden.”