Ook bij Soudal-Lotto gebruiken ze ketonen: "Geen taboe, want is gewoon voeding"

  Servaas Bingé: "Prestatie renner is belangrijk, maar zijn gezondheid heeft onze prioriteit."

  De omerta die er lange tijd rond het gebruik van ketonen heeft geheerst, wordt stilaan opgeheven. Na Jumbo-Visma geven ze nu ook bij Soudal-Lotto toe dat enkele renners het legale (!) product gebruiken. "Maar we doen het niet structureel."

  "Mijn eerste ervaring met ketonen was in de Tour van zoveel jaar geleden, toen Sky het gebruikte om zijn Tourwinnaar op gewicht te zetten", vertelt dokter Servaas Bingé van Soudal-Lotto. "Een jaar later heb ik op een congres in Gent met professor Clarke kunnen praten."

   

  "Daarna hebben we met de ploeg ook ons huiswerk gemaakt en het intern getest. We hebben de renners die het willen gebruiken geadviseerd hoe ze dat moeten doen. Er zijn dus enkele renners die het gebruiken en andere renners doen dat dan weer niet. We gebruiken het in de ploeg, maar niet structureel."

   

  "Voor ons als medische staf is de prestatie van de renner uiteraard belangrijk, maar zijn gezondheid heeft onze absolute prioriteit. Het is ook onze taak om de voor- en nadelen te bestuderen als renners iets nieuws willen gebruiken qua training of voeding."

  "Zijn de resultaten beter? Moeilijk te zeggen"

  Ondanks dat ketonen geen doping zijn, rust er nog altijd een groot taboe op in het peloton. "Eigenlijk is het gewoon voeding. Net zoals je koolhydraten, vetten of proteïnen hebt, heb je nu ook ketonen als extra energiebron. Er hoeft dus geen taboe op te rusten."

   

  Of het ook zorgt voor betere resultaten kan Bingé niet beantwoorden. "Dat is heel moeilijk, want je hebt geen referentie. Je moet vooral luisteren naar de renner zelf. Hoe voelt hij zich erbij? Herstelt hij beter?"

  "Denk niet dat renners zo dom zijn om Aicar te gebruiken"

  Ketonen zijn dus geen doping, maar Aicar is dat wel. Het Wereldantidopingagentschap waarschuwde er onlangs nog voor dat dat product een opgang zou maken. "Het probleem is dat we die stof van nature aanmaken. Om energie uit vet en suiker te halen, maken we Aicar aan. Je vindt het dus terug in de urine van elke renner."

   

  "De dopingjagers moeten nu uitzoeken of die Aicar lichaamseigen is of niet. De stalen worden sowieso 8 jaar bijgehouden, dus tegen dan zal er wel een techniek zijn om het op te sporen. Ik maak me dan ook weinig zorgen dat er renners zo dom zijn om het te gebruiken. Zeker voor de renners uit onze ploeg kan ik dat hard maken."