Ex-bondscoach Robert Waseige is overleden

  Robert Waseige

  Robert Waseige

  Robert Waseige is vandaag op 79-jarige leeftijd overleden, dat meldt RTBF. Waseige sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij was bondscoach van de Rode Duivels op Euro 2000 en het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

  Na een vrij bescheiden carrière als hardwerkende middenvelder - 4 jaar op het hoogste niveau bij zijn geliefde Club Luik – liet Robert Waseige begin jaren 70 voor het eerst van zich spreken bij het toenmalige Winterslag. Aanvankelijk nog als speler-trainer, later als coach loodste hij de Limburgse club in 3 jaar tijd van 3e naar 1e nationale.

   

  Na een eerste doortocht bij Standard keerde Waseige in 1979 terug naar Winterslag, dat 2 jaar later onder leiding van de Luikenaar Europees voetbal afdwong.

   

  De trainerscarrière van de immer veeleisende Waseige nam na een korte periode bij Lokeren pas echt een hoge vlucht bij Club Luik. Hij smeedde een elftal dat zich steevast in de subtop nestelde, en nu en dan Europees speelde, onder meer na winst in de Beker van België in 1990.

  Vicekampioen met Standard, maar mislukt in Lissabon

  Die bekerwinst met Luik was de enige trofee op het hoogste niveau in de rijkgevulde trainerscarrière van Waseige, die via Charleroi in 1994 een tweede keer bij Standard belandde. In zijn eerste seizoen streden de Rouches tot de laatste speeldag voor de titel, maar de oppergaai was voor Anderlecht.

   

  Een jaar later versierde Waseige een mooie overstap naar de Portugese topclub Sporting, maar het huwelijk liep al na enkele maanden op de klippen. Waseige keerde terug naar België en ruilde in 1999 de trainersstoel bij Charleroi in voor een zitje op de bank bij de Rode Duivels, als opvolger van Georges Leekens. Waseige was op dat moment de eerste Waalse bondscoach.

  Robert Waseige en Marc Wilmots bij Standard.

  Robert Waseige en Marc Wilmots bij Standard.

  Het "konijn op de plein"

  Waseiges debuut bij België was er eentje voor de geschiedenisboeken: in een legendarisch oefenduel met grootmacht Nederland speelden de Rode Duivels in Rotterdam 5-5 gelijk tegen Oranje.

   

  Ondanks een ontgoochelend Euro 2000 in de Lage Landen, waar België in eigen land de groepsfase niet overleefde, mocht Waseige toch aanblijven als bondscoach. Zijn relatie met de pers – Waseige was erg gevoelig voor kritiek - was niet altijd optimaal en in de aanloop naar het WK 2002 oogstte Waseige flink wat kritiek door op de dag van het vertrek naar Japan zijn terugkeer naar Standard aan te kondigen.

   

  Op de Wereldbeker deed Waseige zijn legendarische “zo fris als een konijn op de plein”-uitspraak, maar sportief eindigde het WK in mineur. Na het omstreden afgekeurde doelpunt van Marc Wilmots – die als trainer Waseige altijd een voorbeeld noemde – in de 1/8e finales tegen Brazilië was het afgelopen voor de Rode Duivels en ging Waseige weer aan de slag bij Standard.

  Waseige verdwijnt langzaam uit het voetbal

  Na zijn periode als Belgisch bondscoach kon hij de goeie resultaten van voorheen evenwel niet meer evenaren. Aan zijn 3e periode bij Standard kwam al na 5 wedstrijden een einde. Ook bij Charleroi en later bij Brussels kon Waseige geen potten meer breken. Tussendoor tekende hij ook voor een weinig succesvolle passage als bondscoach van Algerije.

   

  Na een korte periode als sportief manager bij Club Luik zei hij de voetbalwereld stilletjes vaarwel. Vorige week werd Waseige, die in 2001 al eens een hartoperatie onderging, met hart- en nierproblemen opgenomen in een Luiks ziekenhuis. De voormalige trainer sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid en is 79 jaar geworden.

  Robert Waseige als trainer

  Teams:
  • 1971-1976: Winterslag
  • 1976-1979: Standard
  • 1979-1981: Winterslag
  • 1981-1983: Lokeren
  • 1983-1992: Club Luik

  • 1992-1994: Charleroi
  • 1994-1996: Standard
  • 1996-1996: Sporting (Por)
  • 1997-1999: Charleroi
  • 1999-2002: België

  • 2002-2002: Standard
  • 2003-2004: Charleroi
  • 2004-2004: Algerije
  • 2005-2005: FC Brussels

   

  Palmares:

  • Beker van België met FC Luik (1990)
  • Vicekampioen met Standard (1994)
  • Trainer van het Jaar (1986, 1994 en 1995)