"Wie goed met zijn vak bezig is, doet weinig onder voor renners met ketonen"

  Paul Van den Bosch en Tim Wellens

  Paul Van den Bosch volgt met zijn Energy Lab de renners van Lotto-Soudal op de voet.

  Ketonen zijn plots weer de "talk of the town" in het peloton. Paul Van den Bosch betwijfelt dat het echt een (legaal) wondermiddel is. "Sommige renners met ketonen presteren niet uitzonderlijk, andere renners zonder doen dat wel."

  Paul Van den Bosch begeleidt met zijn Energy Lab de renners van Lotto-Soudal. Ook hij verdiepte zich al in de ketonen, "ook al hoort dit bij de voedingssupplementen en dat ligt in handen van de medische staf".

   

  "Ik heb al veel tegenstrijdige zaken gelezen over ketonen", vertelt Van den Bosch bij Sporza Tour. "Ik ken renners die het geprobeerd hebben en zeggen: "Bij mij doet het niets." Ik zie renners die het gebruiken en niet uitzonderlijk presteren, maar ook renners die het niet gebruiken en dat wel doen."

   

  "Kijk naar De Gendt. Daarvan weet ik dat die geen ketonen neemt, omdat hij het mij letterlijk gezegd heeft. Tiesj Benoot was dan weer open op Twitter dat hij het wel gebruikt, maar hij was vóór de rit van zondag helemaal niet top."

   

  "Als echt al bewezen was dat het iets uithaalt, dan waren alle ploegen er structureel mee bezig. En dat is niet zo, niet bij Lotto-Soudal en blijkbaar ook niet bij Jumbo-Visma (de 2 ploegen die er openlijk over gecommuniceerd hebben)."

  Als écht al bewezen was dat ketonen iets uithalen, waren alle ploegen er structureel mee bezig

  Paul Van den Bosch

  "Marginal gains"

  Van den Bosch voerde met het Energy Lab zelf ook een kleinschalige - en dat benadrukt hij - niet-wetenschappelijke test uit, met 3 goeie jeugdrenners van de Lotto-ploeg.

   

  "Ketonen zouden de vetverbranding stimuleren, waardoor je kunt sparen op je suikers. Bij de 3 renners zagen we dat die vetverbranding inderdaad toenam, tot zelfs 25%. Maar bij 2 van de 3 zagen we dan weer dat er ook meer suikers werden verbrand. Er was ook bij geen van de 3 een verbetering in hun inspanningstest."

   

  Van den Bosch wijst er ook op dat het voordeel van ketonen afneemt bij sporters die zich nu al goed verzorgen. "Wat bijvoorbeeld wél bewezen is, is dat je duidelijk beter herstelt na een inspanning met een goeie hersteldrank aangevuld met een paar gram leucine."

   

  "Ik denk dan ook dat het verschil klein is met renners die goed trainen, eten en hersteldranken nemen. Renners die goed bezig zijn met hun vak zullen niet al te veel onderdoen voor renners die ketonen gebruiken."