Van Aert pikt in op uitspraak van Nys in Vive le Vélo: "We zullen zien, Sven"

  Wout van Aert staat de pers te woord op de rustdag.

  De ritzege van Wout van Aert in de Tour blijft gespreksonderwerp nummer 1. Marijn de Vries, Hilaire Van der Schueren en Sven Nys stonden in Vive le Vélo nog eens stil bij de prestaties van de Belg van Jumbo-Visma. Van Aert zelf reageerde op Twitter op de visie van Nys.

  Van Aert haalt zijn schouders op: "We zullen zien, Sven"

  "That's the spirit", antwoordt Nys

  Wat zei Nys in de uitzending?

  Is Van Aert na zijn zege in de massasprint nu een echte sprinter? "Het is heel moeilijk om daar nu "neen" op te antwoorden als je ziet wie hij allemaal heeft geklopt", zegt Sven Nys in Vive le Vélo.

   

  "Er moeten voor Van Aert wel een aantal dingen kloppen. Hij is niet de meest explosieve van het pak, maar wint die sprint op de macht na een zware koers. Hij kan die maximale snelheid ook heel lang aanhouden. Daar is hij uniek in. Dit was hoe Van Aert het beste tot zijn recht komt."

   

  Wat is zijn geheim? "De kracht van Van Aert zit in zijn karakter. Het is mentaal een loodzwaar veldritseizoen geweest door ploegproblemen en de sterkere Mathieu van der Poel. Hij draait daarna de knop om, is heel goed in het voorjaar, waarna hij voor het eerst op hoogtestage trekt. In de Dauphiné wint hij 2 keer en nu is hij nog beter dan in het voorjaar."

   

  "Van Aert werkt keihard en heeft het karakter van een winnaar. De sterkste Van Aert in het veld hebben we wel gezien, denk ik. Beter zal hij volgens mij niet meer worden. Ik wil geen kritiek geven op Van Aert als crosser, maar ik denk dat wat hij nu presteert ook een invloed zal hebben op zijn veldritseizoen."

   

  Van Aert laat het WK in Yorkshire links liggen. Een goede keuze? "Hij gaat zich niet laten verplichten om wedstrijden te rijden die hij niet wil rijden", zegt Marijn de Vries. "Het is jammer dat hij er niet bij is op het WK, maar hij laat zich niet gek maken. Het is goed om te zien dat hij vasthoudt aan zijn eigen planning."

  De sterkste Van Aert in het veld hebben we wel gezien, denk ik. Beter zal hij volgens mij niet meer worden.

  Sven Nys

  "Het moet niet allemaal tegelijk komen"

  Op de rustdag kwam ook het nieuws dat Dylan Groenewegen zijn contract bij Jumbo-Visma heeft verlengd tot 2023. Is dat goed of slecht nieuws voor Wout van Aert, die blijkbaar ook (massa)sprints kan winnen en misschien eens voor de groene trui zou kunnen gaan in de toekomst?

   

  "Ik denk dat Van Aert zich eerst wat meer op de klassiekers wil richten", zegt De Vries. "Pas over een paar jaar zie ik hem echt voor de groene trui gaan."

   

  Nys vindt het geen probleem dat Groenewegen en Van Aert langer ploegmaats blijven. "Ik zie Van Aert veel punten pakken op plaatsen waar Groenewegen niet aanwezig zal zijn. Er zal wel een moment komen dat Van Aert voor groen kan gaan in de toekomst."

   

  "Het is ook geen garantie dat Groenewegen elk jaar naar de Tour gaat. En het moet ook niet allemaal tegelijk komen voor Van Aert."