• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alaphilippe gelooft niet in mirakel: "Weet dat ik geel zal moeten afstaan"

  Julian Alaphilippe

  Julian Alaphilippe grapt om alle media-aandacht: "Ik voel me een beest in een kooi."

  Nu Romain Bardet en Thibaut Pinot al enkele tikken hebben moeten incasseren, hebben de Fransen hun hoop gevestigd op Julian Alaphilippe. De springveer van Deceuninck-Quick Step is dan wel geen rasklimmer, hij staat na 10 dagen nog altijd riant in het geel te blinken.

  Alaphilippe: "Voel me sterker dan ooit, maar dat kan keren"

  Julian Alaphilippe droeg in deze Tour al 5 ritten de gele trui, een reeks die van hem nog een tijdje mag blijven duren, ook al is hij realistisch. "Alles wat nu nog volgt, is bonus. Mijn Tour is al geslaagd."

   

  Alaphilippe werd in de perszaal omstuwd door persmensen. "Of ik mij nu een rockster voel? Eerder een beest in een kooi", lacht hij. "Ik ben me er uiteraard van bewust dat ik iets speciaals heb gerealiseerd. Een Fransman in het geel, daar smult het publiek van. Dat voel je ook onderweg. Het valt niet te vergelijken met de bolletjestrui (die hij vorig jaar won, red)."

   

  Kan hij het geel niet vasthouden tot in Parijs? "Nee, het zwaarste deel van de Tour moet nog komen. Ik ben me ervan bewust dat ik de trui weer zal moeten afstaan. Ik heb al veel energie verspild, terwijl een geletruidrager normaal energie moet sparen. Niet dat ik me moe voel. Ik voel me sterker dan ooit, maar dat kan keren. Ik hoop dat ik de tijdrit in Pau als laatste mag starten, dat zou speciaal zijn. Maar als dat niet lukt, is het maar zo."

  "Om de Tour te winnen moet je een ander soort renner zijn"

  Heeft Julian Alaphilippe dan niet de ambitie om in de toekomst wél tot het einde mee te strijden voor het eindklassement? "Ik denk niet te ver vooruit. Ik wil nog zoveel ontdekken in de koers: de Vlaamse klassiekers bijvoorbeeld. Volgend jaar wil ik eens de Ronde van Vlaanderen rijden. Om de Tour te winnen, moet je een ander soort renner zijn, iemand die zich 3 weken lang kan focussen."

  Bekijk de persconferentie met Julian Alaphilippe

  Lampaert: "Enkel als ik op deze elektrische fiets rijd, maak ik kans in de tijdrit"

  Yves Lampaert heeft zich voorlopig volledig weggecijferd voor Elia Viviani en Julian Alaphilippe en hij beseft dat dat ook zijn lot zal zijn voor de komende dagen. "Ik ga me focussen op de verdediging van het geel en de lead-out van Elia. De tijdrit van vrijdag zal een extra rustdag zijn, daar heb ik mij al bij neergelegd."

   

  Deceuninck-Quick Step legde op de rustdag een klein rondje af op elektrische fietsen. "Enkel als ik op deze elektrische fiets rijd, kan ik dicht eindigen in de tijdrit. Anders wordt het niets."

   

  Lampaert heeft er alle vertrouwen in dat de ploeg toch nog kan blijven schitteren de komende dagen. "Mijn gevoel zegt dat Alaphilippe de Pyreneeën kan overleven in het geel. Dat wordt niet makkelijk, maar een Fransman in het geel krijgt extra vleugels."

   

  "Julian is een krak, hij is tot veel in staat. Ik denk ook dat hij het ervoor over heeft om eens over zijn limiet te gaan om het geel te houden."