• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tour de stats: Belgische renners verzamelen meeste toptienplaatsen sinds 1992

  Tiesj Benoot en Jasper Stuyven in de aanval.

  De Belgische renners doen het (voorlopig) uitstekend in de Ronde van Frankrijk. Dylan Teuns, Thomas De Gendt en Wout van Aert wonnen elk een rit, andere landgenoten blinken uit door hun regelmaat. Een overzicht.

  In de Tour van dit jaar hebben de Belgen met z'n allen maar liefst 24 toptienplaatsen bij elkaar gefietst. Het is al van 1992 geleden dat onze landgenoten het zo goed deden. Toen finishten de Belgen maar liefst 25 keer in de top 10, weliswaar in de volledige Tour.

   

  Dylan Teuns, Thomas De Gendt en Wout van Aert wonnen elk een rit, daarna is Jasper Stuyven de regelmatigste landgenoot van het hele pak. Hij finishte in deze Tour al 6 keer in de top 10. Ook olympisch kampioen Greg Van Avermaet (4x), trainingsgenoot Oliver Naesen (3x) en revelatie Xandro Meurisse (3x) kwamen er vaak dichtbij.

   

  Voor het eerst sinds 2007 hebben de Belgen bovendien 3 ritten in de Tour kunnen winnen. En dat in de eerste 10 ritten. Toen waren Tom Boonen (2x) en Gert Steegmans de gelukkigen. De laatste keer dat het met 3 verschillende renners lukte was in 2001: toen wonnen Marc Wauters, Rik Verbrugghe en Serge Baguet elk hun etappe.

   

  De voorlaatste keer dat de Belgen 3 keer de beste waren in de eerste 10 ritten, was in 1986. Pol Verschure won de 1e rit in lijn, Ludo Peeters was de beste in etappe 7 en Eddy Planckaert won een dag later de 8e rit. Onze landgenoten zouden uiteindelijk 5 ritten winnen in de Tour van 1986.

  Belgische toptienplaatsen in de Tour van 2019
  Rit Belgen in de top 10
  Rit 1: Brussel - Brussel Oliver Naesen (8), Jasper Stuyven (10)
  Rit 2: Brussel - Brussel /
  Rit 3: Binche - Epernay Jasper Stuyven (3), Greg Van Avermaet (4), Xandro Meurisse (8), Wout van Aert (9)
  Rit 4: Reims - Nancy Jasper Stuyven (8)
  Rit 5: Saint-Dié-des-Vosges - Colmar Wout van Aert (2), Greg Van Avermaet (5), Jasper Stuyven (9)
  Rit 6: Mulhouse - La Planche des Belles Filles Dylan Teuns (1), Xandro Meurisse (3)
  Rit 7: Belfort - Chalon-sur-Saône Jasper Philipsen (5), Jasper Stuyven (8)
  Rit 8: Mâcon - Saint-Etienne Thomas De Gendt (1), Xandro Meurisse (7), Greg Van Avermaet (8)
  Rit 9: Saint-Etienne - Brioude Tiesj Benoot (2), Oliver Naesen (4), Jasper Stuyven (5)
  Rit 10: Saint-Flour - Albi Wout van Aert (1), Jasper Philipsen (6), Oliver Naesen (9), Greg Van Avermaet (10)