"Genoeg professoren zeggen dat bezoek van rennersvrouwen niet voor krachtverlies zorgt"

  Michel Wuyts en José De Cauwer

  Michel Wuyts en José De Cauwer

  Tijdens de Ronde van Frankrijk kunt u vragen stellen aan Michel en José onder de hashtag #vraaghetaanmichel. Tom Malin wilde graag weten of de rennersvrouwen welkom zijn en of dit goed is voor hun prestaties in de koers.

  "Krijgen de renners bezoek van hun partner op de rustdag?", dat wou Tom Malin graag weten van de Sporza-commentatoren. "Zoals met de seksbus op het WK voetbal van 1986", voegt hij er nog aan toe. "Ik ben nog nooit op het WK voetbal geweest. Dus een seksbus? Dat ken ik niet", reageert José De Cauwer.

   

  "Voor sommigen kan een bezoekje wel. Maar niet voor allemaal. Mensen moeten reizen en renners zijn druk bezig . Er moet op zo'n dag ook nog getraind worden. Daarnaast zijn er extra massages en persconferenties. De rustdag is een welgekomen verpozing, maar niet voor iedereen even rustig op te vangen."

   

  Michel Wuyts: "Hooguit wat langer uitslapen, dan ontbijten en anderhalf uur de fiets op om te trainen. Iets na de middag lunchen, even op bed en dan naar de persconferentie. Daar zijn dan genodigden die mee op de foto willen. Dat werkt toch op het systeem."

   

  "Als er dan na de rustdag meteen een bergrit was, werd dat voor sommige renners meer dan een drama", voegt De Cauwer er nog aan toe. "We noemen dat het rustdagsyndroom. Gelukkig staat er woensdag een vlakkere etappe op het programma."

  Als er na de rustdag meteen een bergrit was, werd dat voor sommige renners meer dan een drama. We noemen dat het rustdagsyndroom

  José De Cauwer

  Terwijl familie A naar de kamer ging, paste familie B op de kindjes

  De Cauwer: "Soms werd die slechtere prestatie na de rustdag op de komst van de vrouwen gestoken. Maar dat is niet juist. Het is nu eenmaal zo dat het lichaam protesteert na een dag rust. Iets meer eten, iets meer op de benen staan en te weinig getraind. De gevolgen laten zich voelen."

   

  "Mooi aan die rustdagen in mijn tijd was dat er een afspraak was onder de renners van dezelfde kamer. Familie A zat op het terras met de eigen kindjes en de kindjes van familie B, terwijl die even weg waren. Een uurtje later was het omgekeerd. Familie B kwam naar beneden. De kindjes van familie A bleven dan even bij familie B. "

   

  "Wat een ingewikkeld concept." zegt Michel Wuyts. "Met die A en die B". 

   

  "Je kunt er toch moeilijk namen op kleven", reageert De Cauwer.

   

  "Het zijn de renners zelf die er verstandig mee moeten omgaan. Er zijn trouwens genoeg professoren die zeggen dat het bezoek van de vrouwen niet voor verlies aan kracht zorgt. Laat de teugels maar los."

  Er zijn genoeg professoren die zeggen dat het bezoek van de vrouwen niet voor verlies aan kracht zorgt

  José De Cauwer

  En hoe zit dat bij de commentatoren?

  "Zijn de vrouwen van commentatoren welkom?", is de laatste vraag die aan het duo wordt gesteld.

   

  José: "Veel kilometers voor niets, zou ik zeggen. Anderzijds zitten we dit jaar wel twee dagen in hetzelfde hotel. Vroeger was de rustdag een reisdag. Dat is nu gelukkig niet het geval."