Is Aicar het "nieuwe" verboden snoepgoed? "Het wordt training in een pil genoemd"

  Is "Aicar" aan een heropleving begonnen bij de valsspelers in het profpeloton? Volgens de Nederlandse krant "De Telegraaf" vraagt het WADA aan dopinglabo's extra waakzaam te zijn voor het product. "Je uithoudingsvermogen zou vanuit je luie zetel verbeteren", zegt Peter Van Eenoo.

  Trainen terwijl je in je luie zetel zit

  Volgens de Telegraaf hebben verschillende anti-dopinglaboratoria van het Wereldantidopingagentschap (WADA) de opdracht gekregen extra waakzaam te zijn voor Aicar. 

   

  "Een aantal jaar geleden hebben we geïnvesteerd om Aicar te kunnen opsporen, maar zagen we weinig gevallen. De laatste maanden komt via verschillende kanalen, ook via de pers bijvoorbeeld, naar voor dat Aicar als codewoord in het sportmilieu wel naar boven komt", zegt Peter Van Eenoo, hoofd dopingcontrolelaboratorium in Gent.

   

  "De kans is dus groot dat atleten, niet alleen in het wielrennen, het aan het gebruiken zijn." Van Eenoo is niet verbaasd dat atleten die willen valsspelen uitkomen bij Aicar. Studies op muizen tonen erg aantrekkelijke resultaten. Over het effect en dosissen bij mensen is daarentegen bijna niets bekend.

   

  "Aicar wordt "training in een pil" genoemd. Een groep muizen die niet trainde, maar wel Aicar gebruikte, presteerde evengoed als een groep muizen die heel de tijd op een loopband was gezet. Je prestaties zouden vanuit je luie zetel beter worden."

   

  "Wat wel moet worden opgemerkt, is dat die muizen een heel grote dosis kregen. Voor profs in een wielerpeloton zou een atleet ongeveer 300 tot 400 ampules van 50mg moeten nemen om hetzelfde effect te krijgen als muizen. Dat is uitzonderlijk veel. Het is zeker mogelijk dat het gebruik van grote hoeveelheden op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid."

  Een groep muizen die niet trainde, maar wel Aicar gebruikte, presteerde evengoed als een groep muizen die heel de tijd op een loopband was gezet.

  Moeilijk op te sporen

  Naast het feit dat Aicar (mogelijk) bevorderlijk is voor sportieve prestaties, heeft het een tweede voordeel voor wie wil valsspelen. Aicar is moeilijk op te sporen. Maar onmogelijk is het niet.

   

  "Aicar is van nature aanwezig in het lichaam. We zien het in elk urinestaal. Dat maakt het moeilijker op te sporen en creëert het idee bij sommige sporters dat ze het veilig kunnen nemen." 

   

  "We hebben een beperkt aantal stalen waarin de concentratie verhoogd is en die houden we aan de kant", zegt Peter Van Eenoo. "Met speciale technieken kunnen we die analyseren. Want er zijn methodes om te kijken of het lichaamseigen of lichaamsvreemd is."

   

  "Een dopinggebruiker komt volgens mij sowieso in verleiding door Aicar, maar over de gevolgen is niets bekend en volgens mij nemen gebruikers te kleine hoeveelheden. Ze profiteren dan hoogstens van het placebo-effect."

  Dokter De Maeseneer: "Betwijfel dat het effect heeft"

  Het nieuws over Aicar sijpelt langzaam door in de Tour-caravaan. Joost De Maeseneer, dokter bij Wanty - Gobert reageert verbaasd. "Dit is nieuws voor mij. Aicar is een gekend product. In 2013 zou het al gebruikt zijn in het peloton. De renners gebruiken het om anabole effecten te creëren."

   

  "Ik val uit de lucht dat het nu weer zou opduiken, maar ik heb mijn twijfels of het zijn effect heeft. Het mag zeker gecontroleerd worden. Doping is een never-ending-story. Ik denk dat het wielrennen momenteel de cleanste sport is, dankzij controles buiten competitie en de whereabouts. Maar gebruik zal er altijd zijn en er zal altijd iets nieuws opduiken.”