Vermoeidheid slaat toe bij Belgen: "Blij als ik dag in bed kan blijven"

  Yves Lampaert

  Yves Lampaert reed al uren op kop van het peloton.

  De renners in de Tour hebben al 9 ritten in de benen, maar ze worden nog altijd niet getrakteerd op een rustdag. Hoe zwaar weegt het eerste deel van de Tour op de Belgen?

  "Ik heb gisteren mijn record al gebroken", lacht Wout van Aert, na zijn 9e dag op een rij. "Ik had immers nog nooit langer dan 8 dagen na elkaar gekoerst. Het gaat momenteel nog goed, maar ik zal toch blij zijn als het morgen rustdag is."

   

  Ook Jasper Philipsen zat tot deze Tour nog nooit langer dan 7 dagen op een rij in een profpeloton. "Ik ben toch iets minder fris dan in het begin. Ik heb vooral zere benen. Gisteren voelde ik elke pedaalslag in mijn benen. Ik snak naar de rustdag, maar ik denk dat dat voor de meeste renners zo is."

   

  Yves Lampaert bevestigt dat. "We hebben al een zware week gehad met de ploeg", zegt de ploegmaat van onder meer Alaphilippe en Viviani. "Ik zal blij zijn als ik een dag in bed kan blijven liggen. De scherpheid is er toch wat af in de benen. Je bent wat minder explosief en hebt meer tijd nodig om te recupereren."

  Stuyven: "Recupereer goed en dus stijgen mijn kansen"

  Het peloton begint dus stilaan te kreunen en te zuchten, al verteren sommigen de opeenstapeling van ritten wat beter dan anderen. "Ik voel me goed, herstel goed, slaap en eet goed. Dat is belangrijk om een grote ronde door te komen", zegt Jens Keukeleire.

   

  "Omdat je weet dat die rustdag eraan komt, kijk je daar toch naar uit. Maar uiteindelijk valt het nog mee met de vermoeidheid bij mij. Onze ploeg Soudal-Lotto heeft zich al getoond, maar ikzelf nog niet. Gisteren had ik graag meegezeten, maar ik reed na 10 kilometer lek en toen was de vlucht weg."

   

  Jasper Stuyven was wel mee met die vlucht. "Toch voelde ik me niet supervermoeid na die dag. Al kan ik straks op de fiets andere signalen krijgen. Ik recupereer dus duidelijk goed en dat moet mijn kansen verhogen op een ritzege."