• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tourpodcast met Wuyts, De Cauwer en Nys: "De Gendt, dat wordt een mijlpaal"

  Ook in de Tour de France heeft Christophe Vandegoor een nieuwe aflevering van zijn wielerpodcast kunnen opnemen. Met Michel Wuyts, José De Cauwer en Sven Nys zet hij een boompje op over de eerste Tourdagen, weliswaar voor de tumultueuze waaierrit op maandag.

  "Niet minimaliseren, we hebben ooit andere weken gehad"

  "Hét moment van de Tour was zonder twijfel de zege van De Gendt", steekt José De Cauwer van wal. "Teuns op La Planches des Belle Filles was fantastisch, maar wat De Gendt deed, is voor mij nog straffer."

   

  "Ik vond het een boeiende week, omdat ik een Belg ben", valt Michel Wuyts in. "Maar mocht ik een Duitser, Brit of zelfs Italiaan zijn, dan was het een stuk moeilijker. Want qua strijd tussen de renners voor het algemene klassement blijven we op onze honger zitten."

   

  "Maar de prestaties zijn sowieso een reden tot grote blijdschap, euforie zelfs als je daar behoefte aan hebt. In de Tour is elke rit een klassieker en als je een klassieker wint, is er reden tot euforie. Maar als man in het vak moet ik ook wat verkoelen: het is allemaal mooi, maar over 2-3 weken zijn we het allemaal misschien al vergeten. Behalve wat De Gendt deed. Dat wordt een mijlpaal."

   

  José De Cauwer: "Wij Vlamingen minimaliseren nogal snel en zeggen: "Het is máár de bollentrui, het is máár dit of máár dat." Maar we hebben ooit andere weken gehad in de Tour."

  "Philipsen zal zeker ritten winnen in massasprints"

  1 landgenoot willen onze 3 Tourmannen graag extra in het zonnetje zetten: Jasper Philipsen. "Je kunt nu al zeggen dat die ooit ritten in de Tour zal winnen. Nu nog niet, maar vanaf volgend jaar zeker wel", meent Wuyts.

   

  Nys: "Ik ben vooral onder de indruk van zijn lef, hoe hij het opneemt met de grote jongens, zoals Sagan. Maar ook hoe hij nog kan versnellen als hij ziet dat zijn kopman Kristoff kansloos is. Uiteraard kwam hij te laat, maar het biedt enorm veel mogelijkheden voor de toekomst. Hij zal zeker ritten winnen in massasprints."

   

  "Ze weten binnen die ploeg waar ze met Philipsen naartoe willen", zegt De Cauwer. "Hij heeft al een mooi programma gekregen en mocht mee naar de Tour, omdat ze weten dat hij een man voor de toekomst is. Ik vind ook niet dat hij nu al moet zeggen: "Dan geef ik op." Hij moet zo ver mogelijk voortdoen tot zijn lichaam protesteert."

  "Wanneer nog, Greg?"

  Wie tot nu toe minder in beeld kwam, was Greg Van Avermaet. "Je verwacht van Van Avermaet na zijn Touren van de voorbije jaren een paar stappen meer", zegt Wuyts. "Ik begin me stilaan zorgen te maken: wanneer nog, Greg?"

   

  "Ik denk niet dat hij ooit beter geklommen heeft dan nu", opent De Cauwer positief. "Dat heeft hem misschien tegengehouden om mee te gaan in een vlucht. In de Alpen of Pyreneeën kan hij dat wel doen en dan zal er al een heel goeie klimmer mee moeten zijn om hem eraf te rijden."

  "Kopmannen snel geïsoleerd als ze onder druk komen te staan"

  De Belgen kleurden de Tour tot nu toe al overvloedig, maar de favorieten hielden zich voorlopig koest (de podcast werd opgenomen vóór de etappe van maandag). "De organisatie legt het zwaartepunt steeds meer naar achteren, waardoor we alleen maar koers krijgen in de laatste week. Dat zint mij niet", zegt Wuyts.

   

  "Daar staat wel tegenover dat de spankracht overeind blijft, iets wat je in de Armstrong-jaren niet had. Toen was het bij de eerste aankomst bergop al gebeurd. Bij Wiggins en Froome idem dito."

   

  Het gevolg is dat het moeilijk is om na de eerste week al grote conclusies te trekken over de sterkte van de favorieten. Nys: "Ik ben wel onder de indruk hoe snel Thomas zo goed is geworden. Op La Planche des Belles Filles was hij beter dan verwacht. Terwijl we hem juist zwakker in de openingsfase hadden verwacht."

   

  Wuyts weet dat Thomas een crashdieet volgde om klaar te geraken voor de Tour. "Zou hij dan niet eerder nú goed zijn en straks slecht?", suggereert De Cauwer. "Het zou inderdaad kunnen dat zijn conditie grillig is en hij nog een slechte dag krijgt", geeft Nys toe.

   

  "Voor mij blijft Bernal nog altijd de grootste favoriet", zegt De Cauwer. "Ik zie hem in de tijdrit niet meteen een minuut verliezen op Thomas, zelfs geen 30 of 40 seconden."

   

  "Ik heb wel al wat zwaktes gezien bij de grote ploegen", merkt Nys op. "Ik heb het gevoel dat de kopmannen snel geïsoleerd zitten als ze onder druk worden gezet. Bij Ineos haakte Poels snel af, Moscon is nog niet goed. Het lijkt niet het sterke bastion van weleer."

  Pronostiek na 1 week

  • José De Cauwer: "Ik blijf bij Bernal."

   

  • Michel Wuyts: "Ik heb voor de Tour Bernal gezegd en ik ben niet van plan om mijn kar nu al te keren."

   

  • Sven Nys: "Ik keer die kar wel al, want ik had ook eerst Bernal maar ga nu voor Thomas."

  Beluister de podcast met Sven Nys, Michel Wuyts en José De Cauwer

  Je kunt de podcast uit de Tour hier beluisteren, maar natuurlijk ook waar je normaal je podcasts downloadt (iTunes, Soundcloud of Spotify).

  Beluister andere afleveringen van Sporza Koers podcast