Ruwe diamant landt in Oostende: "Spanwijdte & sprongkracht Sylla zijn enorm"

  Amar Sylla wordt in Oostende klaargestoomd voor de NBA.

  Amar Sylla wordt in Oostende klaargestoomd voor de NBA.

  De weg naar de NBA leidt voor de 17-jarige Amar Sylla langs Oostende. Het Senegalese toptalent ruilt deze zomer Real Madrid voor de Belgische kust, waar hij zich onder de hoede van Dario Gjergja verder wil ontwikkelen. Sportief manager Philip Debaere is trots. "Oostende heeft een reputatie in heel Europa", vertelt hij aan Sporza.

  Amar Sylla, 2,05m en een indrukwekkende spanwijdte van 2,21m, wordt door kenners omschreven als een toekomstige NBA-speler. De jonge Senegalees staat op de radar van zowat elke NBA-scout. Toch kon Oostende de speler van Real Madrid overtuigen om naar België te komen.

   

  "We moesten niet alleen Sylla overtuigen, maar ook zijn entourage", zegt Philip Debaere. "Die mensen begeleiden de jongens en zorgen ervoor dat ze het maximale uit hun carrière kunnen halen. De onderhandelingen hebben een tijdje geduurd, maar het was wel vrij snel duidelijk dat er een klik was."

   

  "Oostende heeft de voorbije jaren een behoorlijke reputatie opgebouwd, niet alleen in België, maar ook in Europa. Ook de aanwezigheid van coach Dario Gjergja heeft zeker een rol gespeeld. Dario heeft al bewezen dat spelers die door zijn handen passeren progressie maken en naar een hoger niveau groeien. Dat wordt wel opgemerkt."

  Oostende-coach Dario Gjergja

  Oostende-coach Dario Gjergja

  "Sylla zal meteen klaar zijn"

  Amar Sylla wordt in oktober 18. Wat verwachten ze van hem in Oostende? "Hij heeft een contract voor 2 jaar, met een optie voor een extra jaar. Daarin zijn de nodige buy-out clausules opgenomen, omdat wel verwacht wordt dat hij vroeg of laat een stap hogerop zal zetten", vertelt Debaere.

   

  "Bij Real Madrid speelde hij vooral in het tweede team, maar bij ons komt hij om minuten te maken in de Belgische competitie en de Champions League. Ik ben er zeker van dat hij meteen klaar zal zijn. Het is de bedoeling om zijn niveau maximaal op te krikken in de periode dat hij bij ons is. Het is een win-winsituatie: wij worden beter als hij beter wordt en zelf wordt hij er ook beter van."

   

  En wat mag het publiek van Sylla verwachten? "Hij is echt een zeer atletische speler. Fysiek is hij al behoorlijk sterk. Zoals bij elke jonge speler zullen er ups en downs zijn, maar eenmaal hij zijn weg gevonden heeft, zal hij zijn stempel drukken."

   

  "Zijn spanwijdte en zijn verticale sprongkracht vanuit stilstand zijn echt enorm. Hij is vooral gevormd als center, maar wij denken dat power forward zijn echte positie is. Op die positie zal hij nog wat aan zijn shot moeten werken, want een moderne power forward heeft een zeer sterk driepuntshot. Zijn balbehandeling en zijn drive zijn al behoorlijk goed voor iemand van zijn lengte, al kan het natuurlijk allemaal nog verbeteren."

  Amar Sylla

  Amar Sylla

  Volgt ook Vrenz Bleijenbergh nog?

  Oostende trekt dus volop de kaart van de jeugd. In dat opzicht heeft de kampioen ook zijn oog laten vallen op Antwerp Giants-talent Vrenz Bleijenbergh. Die maakte onlangs op Twitter zelf bekend dat hij wat zijn toekomst betreft 3 pistes bewandelt: een verlengd verblijf in Antwerpen, een buitenlandse avontuur bij Barcelona of een transfer naar.. Oostende.

   

  Sportief manager Debaere blijft voorlopig op de vlakte, al staat het talent van Bleijenbergh ook voor hem buiten kijf. "Als een ploeg als Barcelona haar oog laat vallen op een speler, dan heb je niet veel commentaar meer nodig. Hij zou passen in ons nieuwe project, maar hij heeft zijn keuze nog niet gemaakt."