• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Letse schaakgrootmeester betrapt op spieken tijdens toiletbezoek

  Rausis maakte tijdens een pauze gebruik van een gsm op het toilet, iets wat strikt verboden is.

  De schaakwereld is opgeschrikt door een opmerkelijk voorval. De Letse schaakgrootmeester Igor Rausis, nummer 53 van de wereld, werd op heterdaad betrapt op valsspelen tijdens een wedstrijd. Rausis maakte gebruik van een smartphone tijdens een toiletbezoek. 

  De doorgaans brave schaaksport is een opmerkelijk schandaal rijker. Tijdens de Strasbourg Open werd afgelopen donderdag een smartphone gevonden op een toilet. Al snel werd er in de richting van de Letse schaker Igor Rausis gekeken, die niet veel later bekende de eigenaar te zijn van het toestel.

   

  Het gebruik van een smartphone tijdens schaakwedstrijden is ten strengste verboden. Er bestaan namelijk talloze apps die schaakanalyses kunnen uitvoeren en zo de spelers erg kunnen bevoordelen. Vele belangrijke toernooien laten deelnemers dan ook door een metaaldetector wandelen om eventuele toestellen op te sporen.

  Opvallende opmars op oude leeftijd

  Rausis is geen onbesproken figuur binnen de schaakwereld. De Let bestormde de laatste jaren de top van de schaakwereld en staat vandaag 53e op de FIDE wereldranglijst.

   

  Opvallend is dat Rausis dit als gevorderde vijftiger wist klaar te spelen, terwijl doorgaans schakers naar hun topniveau groeien als ze zo’n 30 jaar oud zijn. Dit zorgde eerder al voor argwaan rond zijn persoon.

  "Ik weet niet wat me bezielde"

  Ondertussen reageerde Rausis al bij de toonaangevende website chess.com. “Ik weet niet wat me bezielde. Ik geef toe dat ik mijn gsm heb gebruikt tijdens de wedstrijd. Wat kan ik er meer over zeggen?”

   

  “Ja, ik was moe na de ochtendwedstrijd en al de beschuldigingen op Facebook van de laatste tijd hadden ook een impact op mij. Dit is op zijn minst een goede les voor mij. Ik heb mijn laatste wedstrijd gespeeld.” De FIDE, de wereldschaakfederatie, is na de bekentenis alvast een strafprocedure opgestart.

  Al snel verscheen er na het voorval een foto op internet waarop Rausis met een smartphone te zien is op een toilet. Of het een foto is van het incident in Straatsburg is niet duidelijk. Ook is het voorlopig nog onduidelijk hoe de foto genomen is. Mogelijk gaat het niet om een toevalstreffer maar om een geplande actie van lokale officials.