Beerschot: "Geen degradatie, maar KV Mechelen kan ook geschrapt worden"

  Beerschot-advocaat Thomas Gillis

  Beerschot-advocaat Thomas Gillis

  Beerschot hoopt het tussentijdse vonnis van het BAS ongedaan te kunnen maken. De club bevestigt dat het eerstdaags een vordering tot vernietiging zal indienen bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. "Er zijn sancties die voor ons hetzelfde resultaat kunnen hebben als een degradatie", klinkt het bij de club.

  Een arbitrale uitspraak is in principe niet voor beroep vatbaar, maar het gerechtelijk wetboek voorziet in specifieke gevallen wel nog een ultiem reddingsmiddel. Beerschot wendt die vordering tot vernietiging nu aan, voornamelijk op basis van een gebrek aan motivering van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), dat zich vorige week slechts gedeeltelijk uitsprak.

   

  Het BAS besliste toen dat KV Mechelen en Waasland-Beveren niet kunnen degraderen, omdat de bondsactie in het kader van mogelijke matchfixing op het einde van seizoen 2017-2018 te laat is ingesteld. Het arbitragecollege sprak zich nog niet uit over de grond van de zaak, maar liet in een tussentijds vonnis al wel weten dat de degradatie onmogelijk opgelegd kan worden.

   

  Daarnaast oordeelde het BAS ook dat Tubeke, Lokeren en Beerschot geen belang meer hebben in de procedure, omdat hun tussenkomst gekoppeld is aan een eventuele degradatie van KV Mechelen en/of Waasland-Beveren. "Totaal ten onrechte", meent Beerschot. "Er zijn sancties die hetzelfde resultaat kunnen hebben, zoals een schrapping of een inactiviteit van de eerste ploeg."

   

  "Voor Beerschot hebben die straffen hetzelfde resultaat, namelijk dat we in 1A zitten. Dat we geen belang meer hebben, is dus fundamenteel onjuist", zegt de advocaat van de club. "Trouwens, elke sportclub heeft hier een direct belang bij. Het gaat hier om de integriteit van de voetbalsport in België en het raakt de kern van de sport in het algemeen."

  Wat zegt het reglement?

  Beerschot meent dat KV Mechelen sowieso gestraft zal worden. "Gezien de bekende feiten kunnen we daarvan uitgaan. Die sanctie kan niet anders zijn dan de consequente uitvoering van het bondsreglement. Gezien het BAS een degradatie uitsluit, moet de sanctie voorzien in artikel B8000.213 uitgevoerd worden, waardoor Beerschot naar 1A promoveert", klinkt het op de website van de club.

   

  Wat zegt het bewuste artikel dan precies? "De degradatie moet in elk geval effectief plaatsvinden. Indien dit niet mogelijk is, moet, in plaats van de degradatie, beslist worden dat deze club gedurende een seizoen inactief moet blijven met haar eerste ploeg(en) ofwel moet deelnemen aan een kampioenschap van reserven op provinciaal vlak."