Strenge Marijn de Vries in Vive le Vélo: "Benoot heeft het niet helemaal goed gedaan"

  Marijn de Vries vindt niet dat Tiesj Benoot het goed aangepakt heeft.

  Marijn de Vries schoof zondagavond voor de voorlaatste keer aan in Vive le Vélo. De Nederlandse journaliste en voormalig profwielrenster was kritisch over de tactiek van Tiesj Benoot: "Als je wil winnen, moet je durven te gokken."

  "Nooit op kop komen als je met een snellere man bent"

  Geen derde Belgische ritzege in deze Tour, ook al was Tiesj Benoot er in de 9e rit dicht bij. Maar het plannetje van Daryl Impey zat net iets beter in elkaar. "Impey heeft het zeker slim gespeeld", vindt Marijn de Vries. "Maar als ik streng ben, dan vind ik dat Benoot het ook niet helemaal goed gedaan heeft."

   

  "Als je rijdt om te winnen, mag je nooit meer op kop komen als je met een snellere man naar de finish gaat. Dan kies je voor de tweede plaats en dat kan een keuze zijn. Maar als je echt rijdt om te winnen, dan moet je durven te gokken."

   

  "Desnoods komen ze allemaal terug, maar je weet dat je de sprint toch niet gaat winnen. Dat is één van de eerste dingen die ik zelf geleerd heb toen ik ging koersen. Maar als je in de Tour voorop rijdt, snap ik ook dat je het toch gaat proberen.”

   

  Had Benoot de rest moeten laten terugkeren toen Impey aansloot om dan meer kans te hebben op de laatste helling? “Dat had hij misschien moeten doen. Ik kan me voorstellen dat een tweede aanval nog verrassender is. Het was natuurlijk ook een afmattende koers. Je neemt een beslissing in een fractie van een seconde en dan kan het net de foute beslissing zijn.”

  Janse van Rensburg: "Ik reed over de lijn met overal koei poef"

  De 10e aflevering van Vive le Vélo was er één met een Zuid-Afrikaans tintje. Maarten Vangramberen sloeg voor de rit een praatje met Reinhardt Janse van Rensburg. Ideaal om nog eens een grappige anekdote boven te halen dacht Maarten. "Je hebt in 2013 Binche-Chimay-Binche gewonnen, maar je bent gevallen en niemand wilde jou achteraf feliciteren. Hoe kwam dat?"

   

  "In het begin van de koers lag er 'koei poef' op de weg", klonk het Zuid-Afrikaanse antwoord van Janse van Rensburg. "Ik ben in die koei poef gevallen en ik reed over de lijn met overal koei poef. Ik won de sprint, maar ik moest meteen naar het podium en kon niet eerst douchen. Maar ze hebben er alles aan gedaan om me proper te maken voor het podium."

  Impey: "Eerste ritzege op m'n 34e, beter laat dan nooit"

  Na de rit sprak Vangramberen met een andere Zuid-Afrikaan, Daryl Impey. Die pakte in 2013 als eerste Afrikaan ooit de gele trui, maar op z'n eerste ritzege in de Tour moest hij wachten tot z'n 34e. "Een rit winnen is iets waar ik altijd naar gestreefd heb. Om dat nu waar te maken, ook al is het op mijn 34e... Beter laat dan nooit", zei Impey.

  Wat vindt hij nu het mooiste, een rit winnen of de gele trui dragen? "Het is zo verschillend. De gele trui blijft de heilige graal. Een rit winnen is fantastisch, maar de gele trui behalen is niet makkelijk. Ik zou ze naast elkaar plaatsen. Ik ga nog lang nagenieten van vandaag."

  Sociale controle in de Tour: toeschouwers halen dwaze supporter van de weg

  Franck Alaphilippe, coach van Julian: "Hij wil zo snel mogelijk de Ronde van Vlaanderen rijden"