• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandegoor: "Alle renners maken diepe buiging voor De Gendt"

  Thomas De Gendt

  Thomas De Gendt zet de kroon op een succesvolle Belgische eerste Tourweek.

  Wielercommentator Christophe Vandegoor fileert voor u de eerste Tourweek. De raid van De Gendt, het succes bij Soudal-Lotto, de Belgen in de vuurlinie en de Franse hoop met Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot: alle items passeren de revue. 

  De Tour de France is ruim een week onderweg en als Belg zijn we tot nu toe verwend geweest: een mensenzee in Brussel, ritzeges van Dylan Teuns en Thomas De Gendt, een witte Wout Van Aert en Tim Wellens nog steeds in de bollen.

   

  Christophe Vandegoor geniet mee na van het huzarenstukje dat Thomas De Gendt gisteren neergezet heeft. "Wat voor mij dan een waardemeter is, is wanneer je applaus krijgt van de collega's, bijvoorbeeld op Twitter", stelt onze radiocommentator. "Wanneer alle coureurs, ook zij die in de Tour zitten, een diepe buiging maken, dan pas kan je inschatten hoe straf die prestatie geweest is."

  Wat voor mij dan een waardemeter is, is wanneer je applaus krijgt van de collega's.

  Succes bij Soudal-Lotto, met nog 2 weken voor de boeg

  De ritzege van Thomas De Gendt en Tim Wellens in de bollen bezorgen Soudal-Lotto de kroon op een meer dan geslaagde eerste Tourweek. Is dit de voorbode van een gouden Tour?

   

  Christophe Vandegoor: "Met Caleb Ewan heeft Soudal-Lotto bovendien nog kansen op een etappezege in de sprint. Hij was als debutant al nipt tweede en Tim Wellens heeft zijn vorige twee Tourdeelnames die tegenvielen, weggeveegd. Met die trui om Wellens' schouders en de schitterende zege van De Gendt is het wel oké bij Soudal-Lotto."

  Alaphilippe en Pinot wakkeren Franse hoop aan

  Julian Alaphilippe heroverde het geel en Thibaut Pinot was de enige die de prik van zijn landgenoot kon beantwoorden in de jacht op De Gendt. Is de Franse hoop op de schouders van beide renners gerechtvaardigd?

   

  "Ik denk het wel. Pinot was al eens derde in de Tour van 2014 en vierde in de Giro. Nadien volgde mentaal een moeilijke periode omdat men hem al aanzag als de nieuwe Bernard Hinault. Het feit dat hij als enige Alaphilippe kon volgen, zal hem een enorme boost gegeven hebben. De hoop van de Fransen begint door hem te leven", aldus Vandegoor. 

  Het feit dat hij als enige Alaphilippe kon volgen, zal Pinot een enorme boost gegeven hebben.

  Weinig saaie ritten, Belgen animeren

  De eerste acht ritten kenden een spannend verloop, maar Vandegoor nuanceert: "Door de start in Brussel en twee Belgische ritzeges bekijk je dat door een roze bril, maar vergeet niet dat het koersverloop nog steeds hetzelfde is. Een vlucht die wordt teruggegrepen, gevolgd door een explosie op de laatste helling of een sprint. Het is alleszins een zeer moeilijke evenwichtsoefening voor de parcoursbouwers."

   

  Laat ons vooral verheugd zijn met de Belgische weelde? "Ja, de ervaring van De Gendt en ook Teuns, die toch al wat bewezen heeft door bijvoorbeeld de Ronde van Polen te winnen. Meurisse presteert dag na dag, Jasper Philipsen toont dat hij enorm veel ballen aan zijn lijf heeft, hij staat in het peloton alsof hij nog niets anders gedaan heeft.

  Het is meer dan oké voor de Belgen."

  Meurisse presteert dag na dag, Jasper Philipsen toont dat hij enorm veel ballen aan zijn lijf heeft.

  Christophe Vandegoor

  Christophe Vandegoor volgt de Tour elke dag op Radio 1.