• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Collega's vol bewondering voor De Gendt: "Heeft hele peloton doen plooien"

  De Gendt.

  De Gendt, omringd door de truien in deze Tour. Het respect voor de ritwinnaar van gisteren is groot.

  Het nummertje dat Thomas De Gendt gisteren opvoerde in de Tour de France kan ook in de rest van het peloton op heel wat bewondering rekenen. "Hij is de beste renner in het peloton voor dit soort ondernemingen, hij is een kampioen."

  Naesen: "Zijn grootste numéro ooit"

  "Ik had mijzelf ook verwacht in de ontsnapping", is Oliver Naesen eerlijk als altijd. "Maar toen ze vertrokken, dacht ik: blijf maar braaf zitten. Thomas zette zichzelf aan kop en achter hem moesten ze gewoon afhaken. Dan weet je dat het beestachtig rap gaat."

   

  "Achteraf vroeg ik me af: "Had ik daar wel willen bijzitten? Wil ik dat wel meemaken van dichtbij?" Ik denk het niet. Ik kan dat ook niet aan, daar hoef ik niet over te twijfelen."

   

  "Ik had het er in de gruppetto met Wellens over. We keken om ons heen en zagen alleen maar supergoeie coureurs. En wij waren bijna een halfuur achter!"

   

  "Voor mij is het zijn grootste numéro ooit. Terpstra en King zijn toch geen sukkelaars en die heeft hij als nieuwelingen eraf gereden. De Marchi zei zelf dat hij de speelbal van Thomas was. En daarna heeft hij nog het hele peloton doen plooien. Niet 1 ploegje, maar volledige ploegen hebben zich kapotgereden."

  Vluchtgenoot Terpstra: "Ik eindig nog op 20 minuten!"

  Niki Terpstra was als medevluchter een bevoorrechte getuige van het nummertje van De Gendt. "In de kopgroep was Thomas sterk, maar was het nog niet extreem. Maar vooral die laatste uren waren indrukwekkend. Ik eindig uiteindelijk nog op 20 minuten, dat zegt genoeg. Ik heb de beelden nog teruggekeken en pas toen besefte ik wat hij in de finale heeft gedaan."

   

  Terpstra weet ook dat ze in het peloton niet stil hebben gezeten. "Als ze in het peloton horen dat De Gendt en ik in de kopgroep zitten, slaat het peloton vaak zo op hol om ons in te halen. Maar dat is hen gisteren niet gelukt."

  Andy Schleck: "Indrukwekkend, maar geen verrassing"

  Ex-Tourwinnaar Andy Schleck is in de Tour de France als vertegenwoordiger van Skoda. Ook hij raakte onder de indruk van De Gendt. "Het was een ongelooflijk nummer, maar met De Gendt is het geen verrassing. Ik heb het ooit zelf meegemaakt in de Ronde van Zwitserland."

   

  "Als De Gendt weet dat hij kan winnen, zie je hem meestal niet terug. Dit was niet alleen goed voor hem en zijn team, maar ook voor het hele wielrennen."

  Mollema: "Hebben écht hard gereden in het peloton"

  Ook vanuit Nederland komt er niets dan respect voor De Gendt. "Het was indrukwekkend. Het peloton heeft echt héél hard gereden, zeker de laatste 100 kilometer", getuigt Bauke Mollema. "Ook in het peloton was het geen makkelijke dag."

   

  "Dit heeft hij natuurlijk vaker gedaan. Toen we de namen van de kopgroep hoorden - De Gendt, De Marchi, King en Terpstra - dan wist je dat die ver konden komen. Maar ik had nooit gedacht dat ze het zouden kunnen afmaken."

  "Thomas is de beste vluchter in het wielrennen"

  • Dylan Teuns: "Het was impressionant. Als ik hem straks zie, moet ik hem meteen feliciteren. Ik zat zelfs in de gruppetto op de limiet. Hij rijdt daar dan nog ver vooruit, lang met zijn tweeën en uiteindelijk zelfs alleen. Daar heb je een grote motor voor nodig."

   

  • Sonny Colbrelli: "Thomas is indrukwekkend. De beste renner in de Tour om in zo'n vlucht te hebben. Wat zeg ik: in het hele wielrennen. Hij is een kampioen."

   

  • Michael Matthews: "Ik heb er niet veel van gezien, alleen dat het tijdsverschil niet zakte. Helaas (Matthews won de sprint van het peloton, red). Zoals hij het doet, is natuurlijk totaal iets anders dan een hele dag in het peloton zitten en het dan in de sprint afmaken. Hij moet er een hele dag voor werken."

   

  • Alexander Kristoff: "Ik was er eigenlijk zeker van dat alles nog zou samenkomen, omdat het in het peloton zo snel ging. Maar hij kon ons toch afhouden. Dat bewijst zijn klasse."

   

  • Greg Van Avermaet: "Op La Planche des Belles Filles voelde je dat ze de ontsnapping lieten rijden, maar dat was gisteren niet het geval. Je had het gevoel dat ze er elk moment naartoe konden rijden. Om er dan tóch voor te kunnen blijven. Dat heb ik nog maar weinig gezien."