Van der Poel rijdt z'n slechtste mountainbikerace, Schuermans z'n beste

  Mathieu van der Poel

  Mathieu van der Poel sleept er nog een 16e plaats uit.

  Mathieu van der Poel is na een offday pas als 16e gefinisht op zijn mountainbike in de Wereldbekermanche van Les Gets. Belgisch kampioen Jens Schuermans zette met een 7e plaats in de Franse Alpen dan weer zijn beste resultaat neer. De zege was voor wereldkampioen en Wereldbekerleider Nino Schurter.

  Offday Van der Poel

  Na zijn overwinning eind mei in Tsjechië bouwde Mathieu van der Poel een rustpauze van enkele weken in. Dit weekend maakte hij zijn comeback met een zege in de korte cross in Les Gets


  Dat kunstje kon hij niet herhalen in de crosscountry vandaag. In een veldrit snijdt Van der Poel iedereen de adem af met een verschroeiende start, vandaag kreeg hij een koekje van eigen deeg op z'n mountainbike.

   

  Concurrenten Schurter en Avancini zwierden meteen de turbo op gang op het snelle parcours in de Franse Alpen. Die van Van der Poel sloeg niet aan. De Nederlandse kampioen was op achtervolgen aangewezen en zou de kloof met de kopgroep niet dichten.

   

  Halverwege de race lag Van der Poel in 25e positie, uiteindelijk sleepte de Nederlandse kampioen nog een 16e plaats uit het vuur. Over 2 weken kan hij revanche nemen op het Europees kampioenschap in Tsjechië.

   

  De winst ging net als vorige week in Andorra naar Schurter. De wereldkampioen draaide de duimschroef nog een keer aan in de laatste ronde. Die versnelling deed de Italiaanse kampioen Kerschbaumer de das om.

  uitslag WB Les Gets (Fra)
  1. Nino Schurter (Zwi) in 1u22'10"
  2. Gerhard Kerschbaumer (Ita) op 4"
  3. Henrique Avancini (Bra) 38"
  4. Stéphane Tempier (Fra) 48"
  5. Ondrej Cink (Tsj) z.t.
  6. Peter Disera (Can) 1'08"
  7. Jens Schuermans 1'21"
  16. Mathieu van der Poel (Ned) 3'13"

  Schuermans: "Superblij met 7e plaats"

  Belgisch kampioen Jens Schuermans bevestigde zijn 5e plaats van vrijdag in de shorttrack met een 7e plaats in de lange race, zijn beste resultaten in de Wereldbeker.

   

  "Ik had een heel goed gevoel dit weekend. Vandaag koos ik ervoor om mijn eigen koers te rijden en te wachten tot in de laatste rondes om voluit te gaan", legt Schuermans uit aan onze reporter. "Dat was volgens mij de juiste tactiek op dit zware parcours."

   

  "Op het einde kreeg ik last van krampen, maar de 7e plaats in een Wereldbeker is mijn allerbeste prestatie. Daar ben ik superblij mee."

   

  "Hopelijk kan ik dit seizoen nog een paar keer pieken: volgende week op het BK en over twee weken op het Europese kampioenschap", besluit Schuermans met een brede glimlach.

  VIDEO: Oeps, leider Avancini schuift uit

  VIDEO: Van der Poel moet al snel achtervolgen

  VIDEO: Schurter en Kerschbaumer snellen weg

  VIDEO: De laatste minuten van de wedstrijd

  kalender WB mountainbike 2019
  19 mei Albstadt (Dui) Flückiger
  26 mei Nove Mesto (Tsjechië) Van der Poel
  7 juli Vallnord (And) Schurter
  14 juli Les Gets (Fra) Schurter
  4 augustus Val di Sole (Ita) Van der Poel
  11 augustus Lenzerheide (Zwi) Van der Poel
  8 september Snowshoe (VS) Forster
  WB-stand
  1. Nino Schurter (Zwi) 1.670 ptn
  2. Mathieu van der Poel (Ned) 1.649
  3. Henrique Avancini (Bra) 1.360
  4. Mathias Flückiger (Zwi) 1.348
  5. Gerhard Kerschbaumer (Ita) 970
  13. Jens Schuermans 632
  39. Kevin Panhuyzen 236

  Wereldkampioene op 1 bij de vrouwen

  Bij de vrouwen ging de zege naar wereldkampioene Kate Courtney uit de Verenigde Staten. Zij klopte de sterke Zwitserse Jolanda Neff met een halve minuut. Githa Michiels werd 14e in Les Gets, op meer dan 3 minuten van Courtney.