• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vanderelst en estafetteploeg zorgen voor 5 Belgische medailles op EK

  Elise Vanderelst mag pronken met de Belgische driekleur.

  Het EK atletiek voor beloften in Zweden is een succes geworden voor de Belgische delegatie. Met zilver voor Elise Vanderelst op de 1.500 meter en brons voor de mannen op de 4x100 meter estafette zit België aan 5 plakken.

  De 21-jarige Elise Vanderelst moest enkel haar meerdere erkennen in de Britse Jemma Reekie, die had ook al de 800 meter gewonnen in Zweden. Na een snelle slotronde kwam Vanderelst in 4'23"50 over de finish. 

   

  "Ik spaarde mijn krachten om alles te geven in de laatste 200 meter", legt Vanderelst haar tactiek uit. "Ik gaf alles om op het podium te geraken, dus ik ben heel tevreden met de zilveren medaille."

   

  Vanderelst wil ook graag naar het WK in Doha en daarvoor . "Ik heb de limiet al een keer gelopen, maar ik moet die nog een keer halen. Woensdag heb ik een race gepland in België, dus ik zal pas na woensdag mijn medaille vieren."

  Bekijk de ontknoping in de finale van de 1.500 meter

  Estafetteploeg op 4x100 meter loopt naar brons

  De estafetteploeg op de 4x100 meter bij de mannen is ook op het podium geëindigd.  Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders en Raphael Kapenda liepen in 39"77 naar de derde plaats en de bronzen medaille.

   

  Voor Vleminckx is het na het zilver op de 200 meter al de tweede medaille op het EK voor beloften in Zweden. "Ik heb niet veel kunnen slapen na gisteren, maar nu kan ik echt beginnen te vieren. Dit is een fantastische prestatie voor het team", zegt Vleminckx.

   

  "We waren al blij dat we de finale gehaald hadden, want we hadden nooit gedacht om mee te doen voor de medailles", zegt slotloper Kapenda. "We waren allemaal heel zenuwachtig, dus dit is een enorme verwezenlijking voor ons."

  Na het goud van Paulien Couckuyt op de 400 meter horden, het zilver van Kobe Vleminckx op de 200 meter en het brons van Hanne Maudens op de zevenkamp pakten de Belgen op de slotdag nog twee extra medailles met Vanderelst en de estafette.