• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vermote ontgoocheld na niet-Tourselectie: "Open voor andere opties"

  Vermote had ook dit jaar graag meegereden in de Tour.

  Julien Vermote mocht zaterdag de Tour-sfeer opsnuiven als gast van Vive le Vélo, maar de renner van Team Dimension Data had veel liever zélf de Tour gereden. "Of Cavendish mij m'n Tour-selectie gekost heeft? Onrechtstreeks wel ja."

  "Hoogtestage zelf betaald"

  Het was een hard verdict voor Julien Vermote: geen selectie voor de Tour en dat ondanks een hoogtestage van drie weken in de Sierra Nevada. "Het is allemaal voor niks geweest. Ik had gerekend op een Tour-selectie. De eerste dagen deed het wel pijn, maar nu ben ik de ontgoocheling al wat te boven."

   

  Opvallend, Dimension Data financierde de hoogtestage van Vermote niet. "Ik heb mijn hoogtestage zelf betaald, ik heb nooit gekeken op een investering. Ik vind dat belangrijk. Als renner heb je de verantwoordelijkheid om te investeren. Bij Quick Step werd dat wel altijd betaald. Maar daar denk ik niet het meeste aan, het doet me meer pijn om de Tour te missen."

   

  Ook niet geselecteerd bij Dimension Data: Mark Cavendish, een goede vriend van Vermote. Heeft Cavendish hem zijn selectie gekost? "Onrechtstreeks wel, denk ik. Het was niet echt een 100 procent sportieve keuze om hem thuis te laten. Er zijn andere factoren die meespeelden. Ik word dan ook nog eens aanzien als een goede vriend van hem. Da's natuurlijk jammer."

   

  Ploegleider Rolf Aldag had Cavendish wel graag in de Tour gezien. "Maar er waren andere mensen die het niet zagen zitten. Het is jammer dat het meer een persoonlijke kwestie is en het sportieve niet primeert. Ik heb Cavendish al dingen zien doen, ook al had hij daarvoor nog niet veel getoond."

   

  "Cavendish heeft het altijd opgenomen voor de renners, ook toen het vorig jaar in de Tour slecht ging. Dat heeft hem nu waarschijnlijk zijn selectie gekost. Hij is rechtuit en ik kan dat appreciëren, maar het komt hem nu duur te staan."

  "Ik geloof dat er zeker meer in zit"

  Vermote maakte anderhalf jaar geleden de overstap van Quick Step naar Dimension Data. Hij is nu einde contract. Of hij bij de ploeg blijft, is nog niet duidelijk. "Ik ben er nog niet uit. Ik sta open voor andere opties. We zijn alles aan het bekijken. We moeten alles afwegen, het is voorlopig geen groot succes geweest."

   

  Toch heeft Vermote geen spijt van zijn beslissing. "Als je alles op voorhand zou weten, dan zou het makkelijk zijn. Maar ik ben zeker niet tevreden. Ik geloof dat er zeker meer in zit. Als ik een ploeg zoals Jungels gehad had dit jaar, dan won ik Kuurne-Brussel-Kuurne, want meer had ik niet nodig. Dan spreekt iedereen anders."

   

  Opnieuw in de rol van knecht kruipen ziet Vermote niet zitten. "Ik heb er geen probleem mee om voor iemand te rijden. Maar er is een verschil wanneer je dat na 150 kilometer doet of al vanaf de eerste kilometer. Als je in februari in de Ronde van Dubai op kop rijdt en daarna ook in de Tirreno-Adriatico, heb je al veel pijlen verschoten. Ik vond het wel jammer om daar mijn energie al kwijt te zijn."